Otvorene izložbe dobitnica priznanja Banskog dvora: Plakete podrška i podsticaj mladim umjetnicima

M.M. Foto: B. Brezo
Otvorene izložbe dobitnica priznanja Banskog dvora: Plakete podrška i podsticaj mladim umjetnicima

BANjALUKA – Izložbe „Prostori” Mirjane Preradović i „O Draganama” Dragane Grašar, otvorene su večeras u izložbenom salonu ban Svetislav Tisa Milosavljević, u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Ove dvije mlade umjetnice dobitnice su Plaketa Banskog dvora za 2018/19, koje  im  je večeras svečano i uručio direktor Banskog dvora Kulturnog centra Mladen Matović.

Ovo priznanje dodjeljuje se kao vid podrške i promocije talentovanih  mladih umjetnika Republike Srpske, a dobitnici su studenti završnih godina Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

- Zahvalna sam svima što su došli u ovako velikom broju i želim da se zahvalim Banskom dvoru što nam je omogućio da izlažemo i naravno hvala svim profesorima grafičkog odsjeka, posebno Nenadu Zeljiću – rekla je Mirjana Preradović, koja je postavkom „Prostori” obuhvatila prizore iz svakodnevice i prostora kojim je okružena.

Među njenim grafikama su radovi „Soba”, „Podrum”, „4. sprat”, „Prozor u ateljeu” i „Pogled na zgradu”.

Mlada umjetnica Dragana Grašar, svojim slikama na svojstven način uhvatila je osobe zajedničkog imena Dragana, u svakodnevnim prizorima, u intiminim trenucima i različitim raspoloženjima.

- Zaustavljam vrijeme u trenucima u kojima se žena, majka, supruga, drugarica ili sestra šminka, i tako zaustavljajući trenutke istinske ženske ljepote gledam u osjećanja i misli jedne žene – navela je o svojim radovima Grašarova, koja je studirala u klasi Borjane Mrđe.

Njeni radovi nose jednostavne naslove, te su tako na platnima velikih dimenzija izloženi radovi  „Dragani”, „Draganino” i „Sa Draganom”.

- Rezultat dvogodišnjeg rada večeras je pred nama. To je serija slika koja se bavi percepcijom žene koja je na sasvim drugi način prikazana, od onoga na šta smo navikli u smislu žene kao objekta. Nju je zanimala druga strana, strana žene. Ovo je jedan zavidan opus i za dvije godine, stvarno je slikarska izložba za svaku pohvalu - kazala je slikarka Borjana Mrđa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana