Otvorena zajednička izložba 12 balkanskih zemalja

Agencije
Otvorena zajednička izložba 12 balkanskih zemalja

Beograd - U Istorijskom muzeju u Beogradu sinoć je otvorena izložba "Imaginarni Balkan, identiteti i sjećanja u dugom 19. vijeku", koju je svojim eksponatima upotpunio i Muzej Republike Srpske.

Izložba, koja prezentuje "socijalnu istoriju", običaje i navike različitih naroda Balkana nastala je zajedničkim radom 12 nacionalnih istorijskih muzeja i biće u narednom periodu predstavljena u svakoj zemlji.

Govoreći o značaju izložbe, direktor Muzeja Republike Srske Nada Puvačić rekla je da ona pruža priliku posmatraču da upozna šta je to što vezuje različite narode na Balkanu, ali i da bude uvod u raspravu šta se to dešavalo na balkanskim prostorima, a što je zvanična istorija prećutala.

"Muzej Republike Srpske je jedini muzej iz BiH koji je učestovao u kreiranju izložbe. Ona nam danas pokazuje kako se živjelo na Balkanu nekad, a već sutra može biti motiv da se progovori šta to treba revidirati u istoriji", naglasila je Puvačić.

Ona je istakla da će sljedeća izložbena destinacija "Imaginarnog Balkana" biti Bukurešt, a da će banjalučka i publika Republike Srpske u njoj moći da uživa vjerovatno 2016. godine.

Direktor Balkanskog instituta Dušan Bataković rekao je na otvaranju izložbe da je Balkan uvijek imao "višak istorije", odnosno previše različitih interpretacija.

"Stoga je upravo ova izložba bila potrebna onim koji žele sagledati šta je to što različita plemena na Balkanu čini sličnim i kako se stvarno živelo u intermecu ratova i dok su oni besnili u blizini", rekao je Bataković.

Istorijski muzej Srbije i nacionalni muzeji 11 balkanskih zemalja radili su na ovoj izložbi nepune četiri godine, podržani od strane UNESKA i uz finansijsku podršku Međunarodnog komiteta za razmjenu izložbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana