Otvorena Treća međunarodna umjetnička kolonija “Pliva 2013”

M. P, Foto: G. Šurlan
Otvorena Treća međunarodna umjetnička kolonija “Pliva 2013”

Šipovo - U arhitektonskom kompleksu “Pliva” na izvoru rijeke Plive u Šipovu, večeras je otvorena Treća međunarodna umjetnička kolonija “Pliva 2013”, u kojoj će narednih dana učestvovati 12 likovnih umjetnika i jedan kompozitor.

Selektor kolonije akademik Milivoje Unković istakao je da će do 3. avgusta umjetnici stavarti svoja umjetnička djela inspirisani prirodnim okruženjem, te da je jedna od misija kolonije decentralizacija kulture.

Organizator kolonije je galerija “LTG”, a inicijator je profesor Milivoje Unković, koji je pozdravio goste i rekao da vjeruje da će kolonija dugo trajati, “isto koliko i Pliva koja ovdje teče”.

Otvaranju manifestacije prisustvovao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, koji je istakao da resorno ministarstvo podržava ovu manifestaciju i uključeno je u sve ono što promoviše vrijednosti Srpske.

Učesnici kolonije, koji dolaze iz regiona i evropskih zemalja, kažu da su prezadovoljni ambijentom u kojem će stvarati.

Umjetnik Ranka Lučić Janković iz Beograda, koja se bavi grafikom i apstrakcijom, rekla je da je priroda u Šipovu prelijepa, a ljudi divni i nada se da će u takvom ambijentu narednih dana nastati mnogo djela koja će biti protkana duhom Plive i prirode.

Slikari, vajari i njihovi gosti u nedjelju, 28. jula, na dan objave rata Austrougarske Srbiji, performansom "Posljednja večera" obilježiće 99. godišnjicu izbijanja velikog rata i označiti početak obilježavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata.

Umjetnici će, prema riječima Unkovića imati priliku da uživaju u specijanim filmskim projekcijama, ali i da posjete Banjaluku i prisustvuju otvaranju izložbe "Nadežda Petrović: sa obje strane objektiva".

Umjetnička kolonija će trajati do 3. avgusta, kada će biti predstavljena djela koja su nastala tokom njenog trajanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana