Otvorena Međunarodna umjetnička kolonija “Pliva”

Srna
Otvorena Međunarodna umjetnička kolonija “Pliva”

BANjALUKA - Obilježavanjem 10 godina uspješnog kreativnog druženja na izvorima rijeke Plive večeras je u Šipovu svečano otvorena Međunarodna umjetnička kolonija “Pliva”, čiji je cilj afirmacija i razvoj likovne umjetnosti u Republici Srpskoj i stvaranje međunarodne kolekcije umjetničkih djela.

Otvaranju ove kolonije u Janjskim otokama prisustvovala je pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković koja je rekla Srni da je cilj Kolonije unapređenje kulturnog sadržaja, kao i doprinos razvoju vizuelne umjetnosti i njenog predstavljanja van granica Srpske.

Đakovićeva je navela da je značajan doprinos ove kolonije razvoju kulturnog turizma na području Šipova, te da Kolonija okuplja eminentna imena iz svijeta umjetnosti iz zemlje, regiona i svijeta, ali i omogućava afirmaciju mladim autorima.

“Jedan od ciljeva resornog ministarstva u tom smislu jeste afirmacija domaćih mladih talenata u umjetnosti koji bi trebalo da steknu dodatna znanja i vještine u saradnji sa kolegama”, rekla je Đakovićeva i dodala da je Kolonija poznata po svom multimedijalnom karakteru.

Organizatori ove kolonije su naveli da je u ovogodišnjem sazivu 14 poznatih umjetnika iz Srbije i Srpske koji će do 20. jula realizovati individualne programe iz oblasti slikarstva i vajarstva.

Međunarodna umjetnička kolonija “Pliva” osnovana je 2011. godine s ciljem unapređenja kulturnih sadržaja u Srpskoj, stvaranja međunarodne kolekcije umjetničkih djela, integracije naših prostora u međunarodnu kulturnu scenu, upoznavanja i kreativnog druženja umjetnika iz različitih zemalja svijeta i širenja informacija o našoj savremenoj umjetnosti i kulturnoj baštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana