Otvorena izložba zmijanjskog veza

Agencije
Otvorena izložba zmijanjskog veza

Banjaluka - Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Irena Soldat-Vujanović otvorila je večeras u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci izložbu radova nastalih u okviru "Škole zmijanjskog veza".

Soldatova je istakla da je zmijanjski vez veliko bogatstvo naroda i da je kao takav nominovan za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva.

Član Zavičajnog društva "Zmijanje" Grozda Rogodić rekla je novinarima da su izloženi zmijanjski vez radile učenice iz Osnovne škole "Mladen Stojanović" Bronzani Majdan, Osnovne škole "Petar Kočić" Han Kola i djeca iz Kulturno-umjetničkog društva "Ribnik".

"Zmijanjski vez je jako komplikovan, podrazumijeva četiri tehnike, od kojih je najviše zastupljena krstaška tehnika. Učenice sedmog, osmog i devetog razreda, njih 24, uspjele su za samo 25 časova da ovladaju tehnikom i izvezu eksponate koji su izloženi", istakla je Rogodićeva.

Autor izložbe, viši kustos etnolog Danijela Đukanović, naglasila je da je izložba rezultat višemjesečne "Škole zmijanjskog veza" koja je organizovana u ovim školama na incijativu Zavičajnog društva "Zmijanje", a uz saglasnost Pedagoškog zavoda Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Muzeja Republike Srpske.

"Cilj nam je bio da se razvije svijet djece sa Zmijanja o zmijanjskom vezu, da znaju njegovu vrijednost i da nauče šta je naša kulturna baština, koju treba da njegujemo i prenosimo sa generacije na generaciju", rekla je Đukanovićeva.

Ona je dodala da su djevojčice tehnikama veza učile instruktori Đuja Aničić i Marija Džajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana