Otvorena izložba Željke Stupar u Banskom dvoru: Preplitanje slikarstva, grafike i skulpture

Ilijana Božić
Foto: B.Brezo

BANjALUKA - Izložbom “Supremativnost liričnih fragmenata” akademska grafičarka i slikarka Željka Stupar uspješno je spojila umjetničke teze slikarstva, grafike i skulpture.

Publika je, u ponedjeljak uveče, na otvaranju u malom izložbenom salonu Banskog dvora u Banjaluci imala priliku da pogleda 50 djela malog i srednjeg formata rađenih u tehnikama kamenine i porcelana, a postavka će biti otvorena do sredine aprila.

Profesor Saša Vidaković, koji je otvorio izložbu, istakao je da Željka Stupar, umjetnica sa vječno budnim interesovanjem za oplođenje vlastitog stvaralačkog i intelektualnog individuuma, preuzima odgovornost da preko utemeljenja sopstvenih vizura rafiniranim postupkom ujedini grafički organički sklop sa skulpturalnim formama.

- Iskustvo stečeno u saradnji sa umjetnicom Sonjom Bikić uveliko je oslobodilo moguće nakupljeno prisustvo nemoći i dezavuisane volje za djelovanjem na polju umjetnosti multioriginala, otvorivši tako niz poziviteta kojima se kreira sasvim nova pikturalna svečanost, koja će u sebi sublimirati fragmente Željkinog grafičkog senzibiliteta - kazao je Vidaković.

Iako su u pitanju djela malog formata, rađena u zahtjevnom tehničkom postupku obrade keramike i porcelana, kako kaže Vidaković, njih karakteriše niz kodova u kojima se prvenstveno prepoznaju lakoća improvizacije, odvažnost, rizik, brzina u donošenju odluke, bogatstvo varijacija i preplitanje različitih umjetničkih teza slikarstva, grafike i skulpture.

Umjetnica Željka Stupar je naglasila da ponekad forma diktira intervencije, a nekad materijal ili boja.

- Proces stvaranja koji počinje oblikovanjem matrice i završava pečenjem jeste put pun iznenađenja i radovanja nepredvidivom. Tehnološke postupke i znanja o materijalu i načinima oblikovanja forme sam usvojila u ateljeu akademske keramičarke i slikarke Sonje Bikić i nakon godinu dana rada stvoren je ujednačen ciklus od pedesetak ručno izrađenih i oslikanih skulpturalnih vaza od bijele gline i porcelana u tehnikama kamenine i porcelana - objasnila je ona.

Svoje male “objekte” umjetnica vidi kao igru, avanturu i istraživanje novih likovnih mogućnosti bez želje da ih kategoriše u neku granu umjetnosti.

O umjetnici

Željka Stupar je diplomirala na Akademiji umjetnosti u Banjaluci u klasi prof. Gorice Miletić Omčikus. Završila je osnovne i master studije na Filološkom fakultetu u Banjaluci na katedri za francuski jezik i književnost. U toku postdiplomskih studija provodi školsku godinu na Fakultetu za književnost i jezike na Univerzitetu u Poatjeu u Francuskoj. Trenutno pohađa doktorske studije na studijskom programu Nauka o književnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana