Otvorena izložba "Vožd Karađorđe"- otac Srbije

Srna
Foto: srna

BIJELjINA- Neki od sastavnih dijelova izložbe "Vožd Karađorđe - otac Srbije" prvi put su izneseni van teritorije Srbije u čast obilježavanja tri decenije postojanja Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, a od danas do 13. maja mogu da ih pogledaju zainteresovani Bijeljinci.

Načelnik Policijske uprave Bijeljina Stjepan Terzić rekao je da izložba sadrži eksponate vožda Karađorđa, koji je sinonim u borbi srpskog naroda za slobodu, te pozvao građane da je posjete.

Terzić, koji je svečano otvorio ovu izložbu u Muzeju Semberije, naglasio je da će MUP i dalje raditi na unapređenju bezbjednosti građana.

Gordana Bulović, jedan od autora izložbe "Vožd Karađorđe - otac Srbije", rekla je da je ova izložba nastala još 2017, kada su u Vojnom muzeju Beograd i Muzeju grada Novog Sada imali želju da se prisjete ove slavne ličnosti iz srpske istorije, kada se navršilo 200 godina od njegovog ubistva.

"Na izložbi smo želeli da predstavimo samog vožda, odnosno vreme u koje je on podigao taj veliki ustanak, u istoriji poznat kao Srpska revolucija. Svi predmeti i slike su originali, koje su prvi put iznesene van Srbije, povodom obeležavanja tri decenije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske", izjavila je novinarima Bulovićeva, koja je kustos-istoričar u Muzeju grada Novog Sada.

Ona je napomenula da je izložba početkom aprila prikazana u Banjaluci, potom je gostovala u Trebinju, a turneju završava u Bijeljini.

"Duže od godinu dana je prošlo od ideje do realizacije ove izložbe. Osim originalnih slika Uroša Predića, preko srpskih i ruskih slikara koji su ovde zastupljeni, imamo i neke rekonstrukcije koje smo radili - napravili smo replike prvih srpskih ustaničkih zastava, Karađorđeve dolame /pelerine/ i uniformu prvog srpskog vojnika regulaša, odnosno prve srpske stajaće vojske", rekla je Bulovićeva.

Bulovićeva je istakla da će zainteresovani imati priliku da vide originalne predmete, vrhunske zanatske radove hladnog i vatrenog oružja među kojim su noževi, sablje, mačevi, kubure i pištolji.

"Bez Karađorđa ne bismo imali savremenu srpsku državu i želeli smo da mlađu populaciju podsetimo ko je on bio i koji je njegov značaj. Ideja je bila da đake podsetimo na nacionalnu istoriju i uputimo ih na našu tradiciju. Iskustveno mislim da smo u tome i uspeli", napomenula je Bulovićeva.

Drugi autor, Mirko Peković, rekao je da su ovi predmeti samo jedanput do sada napuštali Srbiju, i to 1907. godine, kada su predstavljeni na Svjetskoj izložbi u Londonu.

"Ono što predstavlja kuriozitet ove izložbe su umetnička dela koja su prateći deo izložbe i sada su prvi put napustila Srbiju, pre svih portret Karađorđa, koji je naslikao Uroš Predić, kao i još dva portreta", naveo je Peković.

Peković je u obraćanju na otvaranju izložbe istakao da ona obuhvata čibuklije, pagune, kremenjače, lednice, šilje, nekoliko primjeraka jatagana, kao i više turskih sablji.

"Tu su i dva noža, od kojih je jedan pripadao čuvenoj Čučuk Stani, za koji postoji legenda da je pod njegovom oštricom život završilo nekoliko žena koje su pokušale da se približe Hajduk Veljku", ispričao je Peković.

On je naglasio da je Karađorđe bio sinonim prve srpske revolucije, a da se njegovo ubistvo može podvesti pod ritualno, jer je to bilo žrtvovanje jednog čovjeka za dobrobit čitavog naroda.

"O njegovoj veličini možda najbolje govori činjenica da su o njemu pisali Puškin, Jesenjin, a postoji i zapis Napoleona Bonaparte, koji kaže lako je meni sa milion vojnika, a najveći među nama je onaj seljak iz Topole", podsjetio je Peković i ukazao da Karađorđe nije bio samo ratnik, već neko u čije je vrijeme formirana Narodna skupština, Vlada Srbije, a uspostavljeni su i prvi diplomatski odnosi.

Izložba je organizovana u saradnji sa Ministarstvom odbrane Srbije, Vojnim muzejom Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana