Izložba “Vječiti Dučić” otvorena u galeriji Akademije nauka i umjetnosti RS: Život i rad srpskog pjesnika putokaz za budućnost

Ilijana Božić
Izložba “Vječiti Dučić” otvorena u galeriji Akademije nauka i umjetnosti RS: Život i rad srpskog pjesnika putokaz za budućnost

BANjALUKA – Postavka “Vječiti Dučić”, autora Milivoja Unkovića i Ranka Popovića, posvećena je poznatom srpskom pjesniku i diplomati Jovanu Dučiću, a od utorka je dostupna posjetiocima u galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

Ovom izložbom galerija ANURS obilježava Dan Republike Srpske i počinje izlagačke aktivnosti planirane za narednu godinu.

Publici je predstavljeno sve ono što je Dučić tokom života radio i što je bilo predmet njegovog interesovanja. Obuhvaćeno je njegovo književno djelo poetsko, prozno i istoriografsko, te kolekcionarsko-zadužbinarske djelatnosti, diplomatsko službovanje i njegovo rodoljubivo-političko djelovanje tokom Drugog svjetskog rata.

Posebna pažnja je posvećena godini povratka pjesnikovih posmrtnih ostataka iz inostranstva u rodno Trebinje, a izložba ima i veliki memorijalni i edukativni značaj.

Akademik Milivoje Unković, jedan od autora postavke, rekao je “Srni” da nam Dučić kao krupan identitetski simbol sveukupne srpske kulture i duhovnosti i danas govori kao savremenik.

- On predstavlja svojevrsni putokaz za buduće vrijeme. Sve su to neosporne činjenice koje ubjedljivo govore u prilog realizovanju ovakvog kulturno-memorijalnog projekta - rekao je Unković.

Profesor i autor izložbe Ranko Popović kazao je da je plan da postavka potraje dva mjeseca i da je pogleda što više učenika u Srpskoj. Potom je izrecitovao Dučićevu pjesmu “Povratak”.

- Dučić je Srbin koji je ostao upamćen po stvaralačkoj disciplini i koji je zaokružio svoje djelo i kao veliki kolekcionar i zadužbinar - naveo je Popović.

Predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović, koji je otvorio izložbu, naglasio je da je značaj Jovana Dučića u svakom pogledu veliki, te je zahvalio predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović za pokroviteljstvo izložbe, ali i svim ostalima koji su na tom planu pomogli.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Srpske Tanja Đaković istakla je da galerija ANURS svake godine povodom obilježavanja Dana Republike priređuje spektakularne izložbe.

- Izuzetno je reprezentativna postavka koja svjedoči o životu i radu jednog od naših najvećih pjesnika, diplomata i ličnosti na kojeg je srpski narod ponosan – navela je Đakovićeva.

Postavka je realizovana u saradnji sa Muzejom Hercegovine i Narodnom bibliotekom iz Trebinja, a biće otvorena do 20. februara.

Biografija

Jovan Dučić je rođen 1871. godine u Trebinju. Bio je prvi jugoslovenski diplomata sa titulom ambasadora. Bio je i jedan od osnivača Narodne odbrane, nacionalne nevladine organizacije u Kraljevini Srbiji. Prvu zbirku pjesama objavio je u Mostaru 1901. godine u izdanju mostarske “Zore”. Napisao je i nekoliko literarnih eseja i studija, kao što su “Blago cara Radovana” i pjesnička pisma iz Švajcarske, Grčke i Španije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana