Otvorena izložba U susret Vuku

Srna
Otvorena izložba U susret Vuku

Gradiška - U Zavičajnom muzeju u Gradišci večeras je otvorena izložba o Vuku Stefanoviću Karadžiću i njegovom djelu pod nazivom "U susret Vuku".

Na izložbi, koju je Zavičajni muzej organizovao u saradnji sa Gradskim odborom Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Banjaluke, izloženo je 25 panoa na kojima je oko 200 slika sa tekstovima i dokumenatima, koji predstavljaju život Vuka Karadžića.

Autor izložbe Jelenko Bojić rekao je da je izložba, koja je nastala 2014. godine, posvećena obilježavanju 200 godina od objavljivanja prvih Vukovih djela i 150 godina od Vukove smrti, te da obuhvata njegova djela, privatni život, rad, putovanja, saradnju sa srpskim vladarima i poznatim kulturnim radnicima u Evropi.

Bojić je istakao da je cilj izložbe da mladi uče o djelima Vuka Karadžića i upoznaju se sa njegovim osobinama, upornosti i istrajnosti u radu.

"Izložba ima namjeru i namjenu da obiđe škole, da oni koji ne znaju mnogo o Vuku Karadžiću - nauče, oni koji znaju - da se prisjete, a oni koji malo više znaju da provjere svoje znanje o ovom srpskom velikanu", naglasio je Bojić.

Izložba "U susret Vuku", koju će posjetioci Zavičajnog muzeja u Gradišci moći da vide narednih 15 dana, obišla je do sada desetak škola u Banjaluci, Srpcu, a plan je da bude predstavljena i u školama sa područja gradiške opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana