Otvorena izložba “Sutra je ponedeljak” Dragoljuba Raše Todosijevića

Srna
Otvorena izložba “Sutra je ponedeljak” Dragoljuba Raše Todosijevića

BANjALUKA - Retrospektivna izložba “Sutra je ponedeljak” istaknutog neoavangardnog umjetnika Dragoljuba Raše Todosijevića otvorena je večeras u Muzeju savrmene umjetnosti Srpske u Banjaluci i obuhvata više od pola vijeka djelovanja ovog renomiranog umjetnika.

Izložba se realizuje u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine i prva je retrospektivna izložba Todosijevića u Banjaluci.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić izrazila je zadovoljstvo jer je izložba rezultat dobre saradnje ove dvije institucije kulture.

“Izložba nam pruža priliku da u Banjaluci pogledamo značajna umjetnička djela ovog, jednog od međunarodno najaktivnijih i uvaženijih umjetnika iz Srbije”, rekla je Stojičićeva novinarima.

Todosijević je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da svoje radove prvi put predstavi u Banjaluci, te naveo da nije lako iz višedecenijske karijere izdvojiti dio radova.

“Ovi radovi nisu iz jedne vremenske zone i u tome je najveća draž ove izložbe”, rekao je Todosijević.

Kustos u Muzeju savremene umjetnosti Srpske Mladen Banjac rekao je da je postavka ove izložbe bila veoma teška jer je nezgodno karijeru dugu pet decenija staviti u jednu izložbu.

“Mislim da smo uradili dobar posao jer su ovdje prisutni svi najvažniji ciklusi u većem ili manjem obimu, tako da će publika u naredna dva mjeseca imati priliku vidjeti najvažnije radove Raše Todosijevića”, rekao je Banjac

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković rekla je da će i u narednom periodu biti realizovane zajedničke izložbe dva muzeja na kojima će se predstaviti savremeni umjetnici Srbije i Srpske.

Dragoljub Raša Todosijević jedan je od međunarodno najaktivnijih i uvaženijih umjetnika iz Srbije. Njegovi radovi su, između ostalog, otkupljeni za Tejt muzej u Londonu, pariski Bobur, stokholmski Muzej moderne umjetnosti, CAMK u Kumamotou.

Dobitnik je i nagrade na 54. Bijenalu u Veneciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana