Otvorena izložba "Stara i rijetka Srpska knjiga od 17. do 19. vijeka"

srna
Foto: SRNA

BEOGRAD - Izložba "Stara i rijetka srpska knjiga od 17. do 19. vijeka" iz fonda Udruženja za kulturu, umjetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" otvorena je danas u Čačku povodom godišnjice rođenja srpskog pjesnika Vladislava Petkovića Disa.

U Udruženju ističu da je veliko interesovanje za izložbu koja će trajati do 10. aprila, jer posjetioci prvi put mogu da vide više od 50 srpskih knjiga iz "Adligatovog" Muzeja knjige i putovanja i Doma legata, objavljenih prije zvaničnog usvajanja Vukove reforme 1867. godine, saopšteno je iz "Adligata".

Pojedina izdanja stara su oko 300 godina, dok neke knjige poput srpskog Građanskog zakonika iz 1844. godine ne mogu da se vide ni u najznačajnijim srpskim i svjetskim bibliotekama.

Izloženi su i prva srpska enciklopedija iz 1818. godine, prva cenzurisana knjiga u Srbiji iz 1815. godine, prvi srpski studentski časopis i rijetki udžbenici iz 19. vijeka, kao i desetak naslova, uglavnom crkvenih knjiga, štampanih prije 1800. godine.

Dio izložbe posvećen je prvom srpskom romanopiscu Milovanu Vidakoviću, a obuhvaćena su i prva djela Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića, među kojima je Karadžićev prevod Novog zavjeta iz 1847. godine.

Organizatori izložbe ističu da su naročito zanimljive sabrane molitve ruske carice Katarine Velike, prevedene i štampane na starom srpskom jeziku još za vrijeme njenog života.

Govoreći o izložbi, predsjednik "Adligata" Viktor Lazić rekao je da se u trajanju ovih knjiga skriva istorija trajanja i duha srpskog naroda.

"Pojedine primerke su moji preci nosili preko Albanije ušivene u gunj, a neke su zakopavali ispod vinograda da ih ne otmu komunisti. To je samo deo veoma burne istorije tih knjiga i našeg naroda", naglasio je Lazić, osnivač Udruženja "Adligata" i nasljednik najtrajnije porodične biblioteke u Srbiji, čiji fond čine knjige koje je skupljalo devet generacija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana