Otvorena izložba slika sa likovne kolonije Bardača-Srbac 2015

Srna
Otvorena izložba slika sa likovne kolonije Bardača-Srbac 2015

Gradiška - U galeriji Zavičajnog muzeja u Gradišci večeras je otvorena izložba slika sa 32. saziva likovno-ekološke kolonije "Bardača - Srbac 2015".

Sekretar kolonije Stevan Umljenović naveo je da je na ovogodišnjoj koloniji u prirodnom rezervatu Bardača 12 slikara iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore naslikalo ukupno 46 likovnih radova.

Umljenović je rekao da je održavanje ove tredicionalne likovno-ekološke kolonije bilo upitno jer nije finansirana iz budžeta opštine Srbac, ali je, ipak, održana, zahvaljujući angažmanu radnika Centra za kulturu Srbac, koji su uspjeli da prikupe potrebna sredstava od donatora.

On je istakao da je održavanje kolonije ove godine prvi put finansijski podržalo i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Umljenović je naglasio da bi svi trebalo više pažnje da posvete likovno-ekološkoj koloniji u Bardači jer njen značaj dokazuju poznati slikari-učesnici, poput Milića od Mačve.

On je dodao da se vrijednost fundusa likovne kolonije, čije se slike nalaze i u kabinetu predsjednika Republike Srpske, procjenjuje na dva miliona KM.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Dragan Matavulj rekao je da je postavljanje izložbe sa likovno-ekološke kolonije "Baradača-Srbac 2015" rezultat dobre saradnje gradiškog Zavičajnog muzeja i Centra za kulturu Srbac, te da će za nekoliko dana u Srpcu biti otvorena izložba "Retrospektiva likovne kolonije Gradiška".

Izložba u Zavičajnom muzeju Gradiška biće otvorena narednih deset dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana