Otvorena izložba „Prošlost gradiške arhitekture“, autora Bojana Vujčića

Milan Vujić
Otvorena izložba „Prošlost gradiške arhitekture“, autora Bojana Vujčića

GRADIŠKA - Izložba „Prošlost gradiške arhitekture“ sinoć je otvorena u galeriji Zavičajnog muzeja Gradiška.

Autor izložbe, istoričar Bojan Vujčić, inače direktor Zavičajnog muzeja Gradiška rekao je da izložbu čine 22 slike  domaćih autora.

-Na slikama su neke stare zgrade, koje nažalost više ne postoje, ali tu su i brojne vrijedne zgrade koje bi trebalo restaurirarti. Bitno je da sačuvamo građevine, jer građevine govore ko je nastanjivao grad, ko je tu obitavao i koliki je kulturni i civilizacijski nivo dostigao - istakao je Vujčić koji je dodao da slike su umjetnička djela mahom gradiških i banjalučkih slikara, nastajale na „Ateljeu  dr Borislav Šokčević“, a nekoliko slika je otkupljeno za potrebe Zavičajnog muzeja Gradiška.

Najznačajnije su zgrade koje imaju status nacionalnog spomenika, poput Gradske vijećnice, zgrade hotela „Kajzer“, te zgrada Osnovne muzičke škole u Gradišci.

-Gradiška je bila podijeljena na pet kvartova - Tekiju, Obradovac, Srpsku varoš, Katoličku varoš i Sukiju, koji su bili formirani oko svojih bogomolja. Ulica uz rijeku Savu poznatija kao Korzo, nalazila se u Sukiji i bila je jezgro samog grada. Upravo tu je Monarhija za svoje administrativne potrebe sagradila vijećnicu u pseudomavarskom stilu 1896. godine, u blizini već postojećeg hotela Kajzer - pojašnjava Vujčić.

Prema njegovim riječima u tom periodu imućni trgovci grade grandiozne kuće od kojih neke i danas krase naš grad poput kuće Todića, Bećirevića, Kondića, Kalafatića, Cvijića, Kesića...

-U neposrednoj blizini Begove bine je 1922. godine sagrađen pontonski most, što je uticalo na ekonomske prilike u samom gradu. Prvi most od čelika na betonskim i kamenim kesonima je građen od 1938. do 1940. godine, a nad vodom se zadržao samo 132 dana - kaže Vujčić.

Izložbu "Prošlost gradiške arhitekture" je otvorio gradonačelnik grada Gradiška Zoran Adžić, koji je poručio da ono što nosimo u sjećanju, važno da sačuvam kroz umjetnička djela i dokumente koji će ostaviti trajni zapis o istoriji našeg grada.

-Kolektivna obaveza, ali i opredjeljenje Gradske uprave je da istorijske ličnosti, koje su nekad gradile i pronosile ime grada, po čemu su nas i zvali Mali Beograd vratimo i da na bazi njihovih djela stvaramo brendove Gradiške  - rekao je Adžić.

Izložbu prati i katalog koji je urađen dvojezično na srpskom i engleskom a u kome su opisane znamenite građevine. Izložba je otvorena narednih mjesec dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana