Otvorena izložba posvećena patrijarhu Irineju

Srna
Foto: Arhiva

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije otvorio je večeras u Nišu izložbu posvećenu blaženopočivšem patrijarhu Irineju kome će sutra biti otkriven spomenik u porti Sabornog hrama u ovom gradu.

Patrijarh Porfirije, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Eparhiji niškoj, rekao je na izložbi Muzeja crkvenih starina da je Muzeju donio mali dar - odeždu blaženopočivšpeg patrijarha Irineja.

On je istakao da svaki izloženi predmet nosi pečat vjere u Hrista, ali da postoji i pečat dara, koji je nešto što se dobija od Boga.

"Važno je da postoji koren koji je jevanđeljska vera, nada i ljubav, da postoji trud i napor da iznedrimo iz sebe vrlinu i da to pretočimo u neki predmet da bismo u oblasti kulture imali nešto što je, ne samo vredno za oči, nego što u sebi nosi pečat jednog vremena i naroda", rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je najavljeno iz Eparhije niške, patrijarh će sutra u 8.30 časova služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, a u 12.00 časova prisustvovaće otkrivanju i osveštanju spomenika blaženopočivšem patrijarhu Irineju koji je prije izbora za poglavara Srpske pravoslavne crkve 35 godina obavljao dužnost episkopa niškog. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana