Otvorena izložba Naisus i Mediana

Agencije
Otvorena izložba Naisus i Mediana

Banjaluka - U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci sinoć je otvorena izložba konzervatora Zavoda za zaštitu spomenika Niš "Naisus i Mediana", na kojoj su predstavljeni detalji iz gotovo stogodišnjeg istraživanja arheoloških lokaliteta u ovom gradu u periodu od prvog do šestog vijeka.

Otvarajući izložbu, pomoćnik ministra prosvjete i kulture Zdravko Marjanović rekao je da Republika Srpska već šest godina učestvuje u obilježavanju Dana evropske baštine, u okviru kojeg je Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa organizovao izložbu.

Prema njegovim riječima, promovisanje kulturnog nasljeđa predstavlja jedan od najpouzdanijih načina čuvanja svijesti o zaštiti onoga što su ostavili preci.

Direktor Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Goran Milojević rekao je da je ovogodišnji naslov pod kojim se obilježava Dan evropske baštine u Srpskoj "Vijekovi pod krstom" u vazi sa obilježavanjem 1700 godina od donošenja Milanskog edikta, ali i sa činjenicom da je ova izložba organizovana i u Nišu u junu.

On je ocijenio da je saradnja zavoda Republike Srpske i Srbije svake godine sve bolja.

Autor izložbe Elena Vasić Petrović rekla je da prva cjelina izložbe podrazumijeva Naisus, antički grad u kojem je rođen rimski car Konstantin, druga veliku ranohrišćansku nekropolu, a treća naselje Medianu sa velikim carskim ljetnikovcima u blizini Naisusa.

"Osim pregleda svih lokaliteta na prostoru Niša, možemo vidjeti prije svega arhitektonske crteže, situacione planove sa rasporedom lokaliteta i zidno slikarstvo ranohrišćanskih grobnica koje se po kvalitetu nalazi u samom svjetskom vrhu, kao i pokretne nalaze", rekla je Petrovićeva.

Ona je kao najznačajnije dijelove izložbe istakla podne mozaike sa Mediane, kojih u sastavu vile sa peristilom na ovom lokalitetu ima oko 1.000 metara kvadratnih, za čiju je prezentaciju u okviru obilježavanja 1700 godina od donošenja Milanskog edikta Vlada Srbije izdvojila velika sredstva.

Prema njenim riječima, do kraja godine biće spremno arheološko nalazište Mediana, a na izložbi se mogu vidjeti i ostaci antičkog Niša u Niškoj tvrđavi.

"U ovoj godini vrijednost projekta na Mediani je oko 150 miliona dinara i drago nam je da se tako ozbiljni projekti pokreću u godini jubileja Milanskog edikta", rekla je Petrovićeva, izrazivši nadu u nastavak podrške iz republičkog budžeta i stranih fondova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana