Otvorena izložba "Mileva Marić Ajnštajn"

Srna
Foto: srna

NOVI GRAD- U galeriji u Novom Gradu danas je otvorena izložba "Mileva Marić Ajnštajn", gdje je na 30 banera prikazan život ove znamenite Srpkinje od njenog rođenja 1875. do smrti 1948. godine.


Direktor Kulturno-obrazovnog centra Dražen Babić rekao je da je izložba organizovana u saradnji sa Savezom inovatora Republike Srpske. Predsjednik Saveza Milovan Bajić naveo je da je cilj izložbe da prikaže život Mileve Marić Ajnštajn, koja je, takođe, bila naučnik i dala doprinos u radu svog supruga, poznatog svjetskog naučnika Alberta Ajnštajna.

Prema Bajićevim riječima, ova izložba govori i o vremenu i gradovima u kojima je Marićeva živjela. Profesor Branko Ljepoja rekao je da je u to vrijeme bila rijetkost da se žene bave matematikom, koja se smatrala muškom naukom.

"Ona je prevazišla takva shvatanja. Danas se smatra da je značajno pomogla radu Alberta Ajnštajna, o čemu svjedoči i činjenica da je Ajnštajn novac koji je dobio od Nobelove nagrade dao Milevi", naveo je Ljepoja. Mileva Marić Ajnštajn, naučnik, istraživač, matematičar i fizičar, rođena je 1875. godine u Titelu u bogatoj vojvođanskoj porodici.

Po završenoj osnovnoj školi u Rumi, upisala se u Višu devojačku školu u Novom Sadu, a potom prešla u gimnaziju u Sremskoj Mitrovici, gdje je maturirala 1890. godine.

Pohađala je Kraljevsku srpsku školu u Šapcu, te Saveznu medicinsku školu u Bernu. U ljeto 1896. godine upisala je studije medicine na Univerzitetu u Cirihu, a u oktobru se prebacila na Državnu politehničku školu na studije matematike i fizike. Izložba u Novom Gradu postavljena je do 16. marta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana