Otvorena izložba Likovna kolonija Rakani 2015

Srna
Otvorena izložba Likovna kolonija Rakani 2015

Novi Grad - U gradskoj galeriji u Novom Gradu otvorena je izložba slika nastalih tokom prošlogodišnje Likovne kolonije Rakani, što je bio i uvod u ovogodišnje likovno saborovanje.

Postavljeno je 25 djela Stojanke Đorđić Nikolić, Branka Jungića, Olivere Šipke, Sanje Stupar, Miloša Vujića, Sanje Umićević, Milovana Čikića, Danijele Kolundžije, Dalibora Rađenovića, Andreje Krnetić i Davora Mulalića.


Istoričar umjetnosti Siniša Vidaković rekao je da Likovna kolonija Rakani traje nekoliko decenija i u tom periodu nastalo je nekoliko stotina vrhunskih umjetničkih djela koja spadaju u kategoriju nacionalnog blaga.

"U eri čije je svakodnevno okruženje armagedonsko - mačete pucnjava i strah, ovakav vid okupljanja umjetnika i djela koja nastaju, kao i sama atmosfera djeluju kao antibiotik na ljudsku dušu, omogućavaju da živimo u posebnom energetskom okruženju koje stvara mir", istakao je Vidaković.

On je naveo da izložba koja je sinoć otvorena pokriva sve teme kojima se bave umjetnici, od urbanog pejzaža do figuracije, znakovnog slikarstva, klasičnog pejzaža.

"Umjetnici koji su radili prošle godine dali su nam pregled savremenih likovnih dešavanja koji u principu idu ka onom trendu koji Likovna kolonija Rakani gaji, to je očuvanje integriteta slike", kaže Vidaković.

Dokumentarist galerije Mirjana Drljača podsjetila je da je prošlogodišnja Likovna kolonija održana u znaku jubileja, 30 godina rada, i povodom toga bile su organizovane četiri izložbe u gradovima Srpske.

Ove godine u radu Likovne kolonije Rakani učestvuje devet slikara Maja Šolak, Tatjana Ratković Bosnić, Davor Grabovac, Svjetlana Lazić, Dragana Vidinović, Ljubiša Pušac, Radoslav Tadić, Sanja Stupar i Miško Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana