Otvorena izložba legata Zdravka Vajagića

Srna
Otvorena izložba legata Zdravka Vajagića

NOVI GRAD - U gradskoj galeriji u Novom Gradu večeras je otvorena izložba legata akademskog slikara iz Beograda Zdravka Vajagića.

Izložbu čini 11 djela koje je Vajagić poklonio novogradskoj galeriji kao i sedam slika koje je poklonio Prijedoru.

Vajagić je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što mu se pružila mogućnost darivanja.

“Pokazalo se da uz ova dva legata počinje neka nova priča o meni, što nisam očekivao. Prezadovoljan sam kako je to prihvaćeno. Drago mi je što sam svoje legate poklonio upravo ovoj ustanovi koja će htjeti da ih čuva”, dodao je Vajagić i dodao da u njegovim djelima preovladava kolorit.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača uručio je Vajagiću zlatnu plaketu, priznanje koje mu je dodijeljeno prošle godine ali nije uručeno zbog epidemiološke situacije.

“Ove godine imamo 28 različitih manifestacija povodom Petrovdana, a večerašnje otvaranje izložbe legata profesora Vajagića je najvažnije u tom nizu. Za nas je veoma važno što je ovaj legat došao u naš grad”, rekao je Drljača.

Direktor Kulturno-obrazovnog centra Dražen Babić istakao je značaj legata jer im je taj nesebičan poklon profesora Vajagića obogatio kulturni prostor.

Vajagić je bio profesor Više pedagoške škole u Beogradu, na katedri za likovne umjetnosti, profesor Više škole primijenjenih umjetnosti u Beogradu i osnivač Akademije za umjetnost i konzervaciju u Beogradu.

Njegova djela su predstavljena na 20 samostalnih i na brojnim kolektivnim izložbama, a dobitnik je i više nagrada.

Izložba legata Zdravka Vajagića biće otvorena do 30. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana