Otvorena izložba “Lastva Trebinje 2013.”

R. Mi.
Otvorena izložba “Lastva Trebinje 2013.”

Trebinje - U Dučićevoj ulici u Trebinju, u prisustvu episkopa Zahumsko hercegovačkog Grigorija, minsitra prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Gorana Mutabdžije, predstavnika grada Trebinja i brojnih građana sinoć je otvorena izložba radova nastalih u proteklih sedam dana u likovnoj koloniji “Lastva Trebinje 2013.” u čijem radu su učestvovali eminetni umjetnici iz Srbije, Hrvatske, Crne gore, Slovenije i BiH.

- Vjerujem da umjetnicima nije manjkalo inspiracije i nadahnuća u ovom posebnom stvaralačkom okruženju - rekao je ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija i dodao da je od neprocjenjive vrijednosti stvaranje neraskidivih umjetničkih i prijateljskih veza.

Mutabdžija je istakao veliki značaj za lokalnu sredinu ovakvih manifestacija umjetničkog okupljanja, koje podrazumijeva direktnu edukaciju i popularizuje likovnu umjetnost.

- Kolonija “Lastva” obogaćuje kulturni život grada, a radovi koji svake godine bogate fundus kolonije, bogate i kulturno nasljeđe grada, te doprinose važnoj promociji istorijskih i prirodnih sadržaja ove sredine - rekao je Mutabdžija.

On je izrazio uvjerenje da će zajedničkim naporima svih krajnji rezultat angažmana organizatora kolonije biti osnivanje dugo očekivane galerije, koja će značiti utočište za djela nastala na dosadašnjim sazivima ove kolonije, ali i druga nastala u ovom gradu.

Menadžer Grada Trebinja Radoslav Ivanković rekao je da Grad Trebinje podržava sve manifestacije kulture lokalnog, ali i međunarodnog karaktera, koje doprinose razvoju ove lokalne sredine.

On je svim stvaraocima kolonije poželio da se i ubuduće vraćaju u ovaj grad i da im on bude dobra inspiracija za stvaranje novih djela.

Osnivač kolonije, akademski slikar Radmila Lizdek rekla je da ova kolonija postaje sve prepoznatljivije kulturno obilježje Trebinja, te da su radovi sve uspješniji i kvalitetniji.

Radovi će ostati u fundusu Međunarodne umjetničke kolonije “Lastva – Trebinje”, a trebalo bi da budu smješteni u Muzeju savremene umjetnosti, čije je otvaranje bilo planirano još od prve godine kolonije, ali se do sada ova ideja još nije realizovala.

Umjetnici su i ove godine stvarali u prostoru trebinjskog Doma penzionera, koji im, kako kažu, pruža izutetne uslove za rad.

U radu kolonije učestvovali su  Beti Bricelj, akademski slikar iz Slovenije, Zoran Jovanović Dobrotin i Jelena Milošević Jovanović iz Beograda, Zoran Tešanović iz Sečnja, Snežana Domazet i Branka Anđelić iz Trebinja, Tanja Pikula iz Gacka, Bane Milenković i Lidija Šeler iz Zagreba, Naum Zorić iz Crne Gore, Snežana Vlatković iz Beograda, Zdravko Joksimović iz Beograda, Ksenija Kovačević iz Subotice i Radmila Lizdek iz Trebinja.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana