Otvorena izložba iz legata Stevana i Stanislava Biničkog

Srna
Otvorena izložba iz legata Stevana i Stanislava Biničkog

Višegrad - U Domu kulture u Višegradu večeras je, povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, otvorena izložba ličnih fotografija i dokumenata porodice Binički.

Izložene su lične fotografije i dokumentacija Stanislava Biničkog /1872-1942/, jednog od najznačajnijih predstavnika srpske savremene muzike, kao i živopis njegovog oca Stevana Biničkog, te portret oficira Milivoja Stojanovića Brke, u čiju čast je komponovao poznato djelo "Marš na Drinu".

Kustos muzeja iz Kruševca Kosta Radić rekao je da je ovaj legat zavještan u Narodnom muzeju u Kruševcu 1999. godine i da je prvi put predstavljen u Beogradu, zatim u Bijeljini i u Višegradu.

Radić kaže da će izložba "Legat Stevana i Stanislava Biničkog" biti otvarana u gradovima Srpske, uz rijeku Drinu, poslije Višegrada će se preseliti u Foču, a zatim i u Trebinje.

Predsjednik Srpskog sokolskog društva "Soko" Slavko Heleta rekao je da su izdavačka kuća Mitropolije dabrobosanske "Dabar" i Srpsko sokolsko društvo "Soko" darovali gostima iz Kruševca dva kapitalna izdanja, monografiju "Višegrad od davnina do 1918", autora Aleksandra Savića, i reprint izdanje "Zakonopravila Svetog Save".

Planirano je da izložba u Višegradu bude otvorena do kraja aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana