Otvorena izložba fotografija “Bešenovska prinošenja” Darka Dozeta

Srna
Otvorena izložba fotografija “Bešenovska prinošenja” Darka Dozeta

NOVI SAD - U Kulturnom centru Novog Sada otvorena je izložba fotografija pod nazivom “Bešenovska prinošenja”, autora Darka Dozeta poznatog novosadskog fotoreportera.

Dozet je izložbu posvetio obnovi drevnog fruškogorskog manastira Bešenovo koga je, s kraja 13. vijeka, zasnovao srpski kralj Dragutin Nemanjić.

Majstorski urađene 43 fotografije na platnu govore o ponovnom izdizanju ove po mnogo čemu jedinstvene fruškogorske svetinje.

Ovaj manastir je jedini na Fruškoj gori koji je u dva navrata bio srušen do temelja - tokom Drugog svjetskog rata i neposredno poslije njega.

Obnova je počela 2012. godine, a Dozet je od samog početka bio i predani hroničar i aktivan učesnik.

“Od tada do danas urađen je deo konaka, podignut pirg i sazidan hram posvećen svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu, koji, međutim, još nije i završen. Zato je cilj ove izložbe da motiviše ljude i institucije da pomognu da se do 10 godina od početka obnove i 80 godina od nemačkog bombardovanja u Drugom svetskom ratu, hram oslika i obloži plemenitim kamenom i da se onda završe i konak i ceo manastirski kompleks”, rekao je danas Dozet novinarima na ceremoniji otvaranja izložbe.

Novinar Đorđe Vukmirović, koji je zajedno sa Dozetom, takođe hroničar ponovnog uspravljanja Bešenova, obnovu ovog manastira označio je kao oduživanje duga prema korjenima.

“U nizu decenija za nama dozvolili smo da nam se ti koreni gotovo zaparlože, pa je podrška obnovi naših svetinja zapravo prilika da okajemo taj veliki greh”, rekao je Vukmirović.

Izložba čije održavanje su podržali Uprava za kulturu Grada Novog Sada i Kulturni centar, biće otvorena do 17. decembra.

Posjetioci će zbog epidemije virusa korona moći da je vide u manjim grupama i uz obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanih mjera.

Izložba će poslije Novog Sada, obići više gradova u Sremu, a potom biti poklonjena manastiru Bešenovo.

Obnova manastira Bešenovo može se podržati novčanim prilozima i to na dinarski žiro račun, 340-11007646-60 i račun za devizne doznake iz inostranstva: IBAN:RS35340000001101007936 SWIFT CODE: GIBARS22.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana