Otvorena izložba djela sa prošlogodišnjeg saborovanja

Agencije
Otvorena izložba djela sa prošlogodišnjeg saborovanja

Višegrad - U Gradskoj galeriji u Višegradu večeras je u okviru programa "Višegradske staze" otvorena izložba umjetničkih djela sa prošlogodišnjeg 19. Saborovanja likovnih umjetnika u ovom gradu.

Govoreći o tom saborovanju njegov osnivač i direktor Gradske galerije Branko Nikitović istakao je da većina djela ima neprolaznu vrijednost i da se u odabiranju učesnika nije forsirao kvantitet već kvalitet i ime umjetnika.

On je podsjetio da je na Saborovanju u avgustu prošle godine u Višegradu slikalo, crtalo, vajalo i fotografisalo oko 30 umjetnika iz desetak zemalja.

Slikar Obrad Jovanović iz Užica, jedan od učesnika osnivača Saborovanja, rekao je da svako vrijeme postavlja ljude koji mu trebaju a uklanja one koji mu ne trebaju, aludirajući na slikara Nikitovića koji je, iako topovi nisu bili utihnuli, u ratu formirao likovnu koloniju koja je za skoro dvije decenije stekla svjetsko ime.

"Od tada je za 19 godina kroz saborovanje u Višegradu prošlo oko hiljadu likovnih umjetnika od kojih su bar polovina bili stranci koji su sa sobom odnijeli sliku Višegrada, njegovih građana i kulture u njemu", rekao je Jovanović.


Jovanović kaže da sad u Višegrad dolaze oni koji nisu nikad ni pomislili da dođu da se napoje snagom umjetničkog nadahnuća i sa sobom ponesu kofer lijepih uspomena jer je "duša puna uspomena vrednija nego ćup zlata".

Na otvaranju izložbe prijateljima Saborovanja likovnih umjetnika preduzeću "HE na Drini" i opštini Višegrad Nikitović je poklonio novoustanovljenu povelju Dobrunsku rozetnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana