Otvorena izložba dizajnera automobila Marka Lukovića

Srna
Otvorena izložba dizajnera automobila Marka Lukovića

Prijedor - Izložba dizajna automobila, ambalaže, industrijskih proizvoda i pakovanja konceptualnog dizajna Marka Lukovića otvorena je u Galeriji “Sreten Stojanović” u Prijedoru.

Luković, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, rekao je sinoć da ova nesvakidašnja izložba predstavlja presjek njegovog dvadesetogodišnjeg rada, prije svega u oblasti industrijskog dizajna.

“Moja uža specijalnost je upravo dizajn automobila, što je na našim prostorima veoma retko. Izložena su realizovana dizajnerska rešenja za mnoge industrijske proizvode kao što su dizajn solarnih lampi, tehničkih i medicinskih uređaja i mašina”, rekao je Luković.

On je dodao da su izloženi dizajni ambalaže i pakovanja nekih primjera grafičkog dizajna, kao i prikaz totalnog vizuelnog identiteta Pozorišta na Terazijama, čiji je autor.

Luković je, kada je imao 23 godine, pobijedio svojim “automobilom budućnosti” pobijedio na dizajnerskom konkursu poznate francuske kompanije “Pežo” među 2.000 učesnika.

Kompanija “Pežo” je taj dizajn prenijela i proizvela u konceptualni prototip koji se i danas izlaže na sajmovima, odnosno izložbenim štandovima i salonima u cijelom svijetu.

Direktor Galerije “Sreten Stojanović” Tihomir Ilijašević istakao je da je Luković darovit i vrijedan umjetnik.

“Bio je zapažen kao student i imali smo namjeru da ga predstavimo u Prijedoru i evo poslije gotovo dvije decenije - stigao je u naš grad”, rekao je Ilijašević.

Izložba radova Marka Lukovića u Prijedoru biće otvorena narednih mjesec dana. /kraj/st/am/foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana