Otvorena izložba „Bukvar i bukvarska nastava kod Srba

Srna
Otvorena izložba „Bukvar i bukvarska nastava kod Srba

Andrićgrad - U Galeriji "Lubarda" u Andrićevom institutu u Andrićgradu večeras je otvorena izložba "Bukvar i bukvarska nastava kod Srba" Pedagoškog muzeja iz Beograda, čiji je autor Branislava Jordanović.Rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta Aleksandra Vraneš pozdravila je prisutne u ime direktora Instituta Emira Kusturice i izrazila zadovoljstvo odzivom mladih ljudi.

"Velika je čast kada na jednom mestu, kakvo je Andrićgrad, imamo priliku da iskažemo veliko poštovanje prema tradiciji koja se stvara u Andrićevom institutu, mladoj instituciji koja je sebi postavila kao zadatak da se razvija, a to potvrđuje vaša radoznalost i ljubopitljivost", rekla je Vranešova.

Ona je istakla da izložba započinje sa izvorima iz Srednjeg vijeka, nastavlja se kroz 18. i 19. vijek, gdje prepoznajemo Matiju Karamana, Zaharija Orfelina, pa sve do Vuka Karadžića.

"Činjenica je da je bukvar omiljena knjiga svakog deteta i svakog odraslog čoveka kada nauči svoje dete da počne da čita, a to obično čini još u predškolskom uzrastu", rekla je Vranešova i dodala da je zbog toga ova izložba važna jer budi u ljudima, osim znanja i naučnog istraživanja, određenu emocionalnu dimenziju, jer se svi sa radošću sjećaju svojih prvih bukvara.

Autor izložbe Branislava Jordanović izrazila je zahvalnost Andrićevom institutu što je omogućio da se izložba održi u Andrićgradu i istakla da je ovo pravo mjesto jer okuplja mlade ljude i studente koji žele da nauče o jeziku i njegovom nastanku.

"Ovo je deo jednog velikog projekta posvećenog razvoju bukvara i bukvarske nastave od 1579. godine kada je odštampan prvi srpski bukvar", istakla je Jordanovićeva.

Ona je rekla da je Zaharije Orfelin za razliku od svojih prethodnika uradio nešto interesantnije, a to je nagrada djeci za bolje učenje slova jer je smatrao da djeca slova brže mogu naučiti uz kolačić.

Jordanovićeva je istakla da se u Srbiji u 19. vijeku poklanjala velika pažnja slijepoj i slabovidoj djeci, a da je na Krfu bio štampan prvi bukvar za slabovidu djecu.

"Bukvari između dva rata bili su izuzetno interesantni, imaju dosta ilustracija i uvek se slovo učilo na isti način, ono se povezivalo sa predmetom", rekla je Jordanovićeva i dodala da je prvi bukvar bio toliko mali da se sastojao od dva lista i da je ta veličina bila dovoljna da se nauči čitati.

Ona je istakla da se na izložbi mogu vidjeti djela Dositeja Obradovića, Vuka Stefanovića Karadžića i Save Mrkalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana