Otvorena 20. manifestacija Višnjićevi dani

SRNA
Otvorena 20. manifestacija Višnjićevi dani

Bijeljina - Podizanjem zastave na platou ispred Narodne biblioteke "Filip Višnjić" u Bijeljini je danas ozvaničen početak 20. kulturne manifestacije "Višnjićevi dani", koja će trajati do 8. novembra.

U prisustvu učenika, profesora, predstavnika gradske vlasti i brojnih poklonika kulture i narodnog stvaralaštva, nakon podizanja zastave, u gradskom parku je otkrivena obnovljena bista ovom epskom pjesniku i guslaru.


Prema programu manifestacije, koja se održava u znaku dva jubileja – 20 godina održavanja "Višnjićevih dana" i 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića - Njegoša, biće održani svečana akademija, guslarsko i folklorni veče, takmičenje recitatora i besjednika, te drugi sadržaji.

"Program je raznovrstan i postavljen je tako da prati i jubilej manifestacije i 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša. Na svečanoj akademiji, na simboličan način, biće predstavljena dva pjesnika - Višnjić i Njegoš", rekla je Dušanka Novaković, predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" Bijeljina.

Ona je ocijenila da je za 20 godina, koliko se održava manifestacija, kvalitet programa bitno "izrastao".

Na ovogodišnjoj manifestaciji muzičko-scenskim performansom "S Višnjićem u sjećanju – svjetlost muzike i stiha" publici će se predstaviti i Savez slijepih Republike Srpske i Međuopštinska organizacija slijepih i slabovidih Bijeljina, kao i Arhiv Republike Srpske koji će u Muzeju Semberije predstaviti izložbu "Jovan Dučić u diplomatiji".

"Višnjićevim danima" u Bijeljini prethodili su dani posvećeni ovom pjesniku u Šidu, koji su završeni juče.

Organizator manifestacije je SPKD "Prosvjeta" Bijeljina u saradnji sa ustanovama i organizacijama kulture, a pokrovitelji ovogodišnjih "Višnjićevih dana" jesu grad Bijeljina i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana