Otvorena 17. izložba likovnog salona u Doboju

Dijana Dujić
Otvorena 17. izložba likovnog salona u Doboju

Doboj - Umjetnička galerija Centra za kulturu i obrazovanje u Doboju obilježila je 40 godina od osnivanja otvaranjem 17. izložbe dobojskog likovnog salona, na kojoj je svoje radove izložilo devet umjetnika.

Djela u ovogodišnjem salonu izložili su umjetnici: Drago Handanović, Bojana Stojaković, Pavle Rističević, Mladen Miljanović, Jadranko Durmić, te četiri mlade umjetnice, koje debituju u ovom salonu: Marija Marić, Dragana Suvajac-Jović, Ljiljana Rakić i Sandra Mlađanović.

Tradicionalno svoja djela izložio je renomirani dobojski vajar Drago Handanović, koji je zajedno sa Branislavom Vištom prije 16 godina pokrenuo ovu likovnu manifestaciju, ali je bio i član Odbora za osnivanje galerije.

- Pod uticajem saradnje sa Muzejom u Doboju radim djela u staroj tehnici, kako se palilo nekada prije 5.000 godina. Izlažem strukturu u terakoti paljenu na otvorenoj vatri i patiniranu na tradicionalan način - objasnio je Handanović.

I ove godine svoja djela predstavila je i akademska slikarka Bojana Stojaković.

- To su okrugli formati koje sam počela da radim u jesen prošle godine na likovnom simpozijumu i novine su pejzaži, koji nisu karakteristični za moj rad, jer se njima gotovo nikada nisam bavila - kazala je Stojakovićeva.

Sa deset akvarela predstavio se dobojski umjetnik Pavle Rističević.

- Posljednjih godina se bavim akvarelom i to je moje istraživanje prostora. Posebno je specifična tehnika akvarela, jer omogućava da se na jedan poseban način dobije fina izmaglica koja je obično oko rijeke - ispričao je on.

Osvježenje na ovogodišnjem dobojskom likovnom salonu su četiri mlade umjetnice. Među njima je Marija Marić, koja je Akademiju umjetnosti završila u Banjaluci.

- U pitanju je apstrakcija, ekspresionizam koji sam radila na magistarskom radu. To su većinom znakovi, simboli i svemirski motivi - rekla je Marićeva.

Likovni salon će biti otvoren do 19. aprila.

Jubilej

Umjetnička galerija u Doboju je odlukom zbora radnika Radničkog univerziteta osnovana 25. aprila 1975. u čast tridesetogodišnjice pobjede nad fašizmom, a u okviru tada tradicionalne kulturne manifestacije "Aprilski kulturni mozaik". Za četiri decenije hiljade umjetničkih djela ulazilo je u galeriju da bi bilo izloženo oku ljubitelja likovne umjetnosti. Nakon prošlogodišnjih poplava, galerija je renovirana i jedini je prostor gdje se organizuju kulturna dešavanja u ovom gradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana