Otvoren put za film

A. Madžar i J. Perišić
Otvoren put za film

Banjaluka - Memorandum o saradnji Republike Srpske i Srbije u oblasti kulture potpisali su juče u Banjaluci ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija i ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac.

- Ovaj sporazum predstavlja široki okvir na osnovu kojeg će srodne institucije iz domena kulture moći da sklapaju pojedinačne, uzajamne sporazume na bazi svojih programskih aktivnosti. To podrazumijeva saradnju pozorišta sa pozorištima, muzeja sa muzejima... - rekao je Mutabdžija.

Podsjetio je da je ovaj memorandum rezultat razgovora koji su trajali šest mjeseci i da predstavlja izraz zajedničke želje i programske ambicije Srpske i Srbije.

- Memorandum je optimalni okvir koji daje dovoljno prostora da se iskaže sva kreativnost rukovodilaca institucija kulture i da se tako ostvari i saradnja u oblasti filmske umjetnosti - kazao je Mutabdžija.

Tasovac je rekao da je najvažnije što je dat kapacitet direktorima institucija kulture da mogu u potpunosti izraziti svoju kreativnost, jer su oni ti koji treba da osmišljavaju konkretne programe. On je prije potpisivanja protokola posjetio Muzej RS i Dječije pozorište RS.

- Pre svega, moram da pohvalim inventivnost ljudi koji rade u Muzeju RS. Oni su na neverovatan način uspeli da zgradu, koja nije predviđena da bude muzej, pregrade i omoguće ovoliko pojedinačnih izložbenih prostora - kaže Tasovac koga su u Muzeju RS dočekali pomoćnik ministra za kulturu RS Irena Soldat-Vujanović, direktor Muzeja RS Nada Puvačić i direktor Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS Slobodan Nagradić.

Hod kroz istoriju

Ivan Tasovac kaže da mu je posebno uzbudljiv bio hod kroz Muzej RS, jer je "prošao kroz vekove, istorijske događaje i različite oblasti".

- Za samo pola sata mi smo prošli od praistorije do našeg doba. Drago mi je što sam video kako izgledaju centri za konzervaciju. Oni su onaj nevidljivi dio muzeja, ali bez njihovog rada ne bi bilo moguće da uživamo u svemu ovome - istakao je Tasovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana