Otvoren paviljon BiH u Veneciji

Aleksandra Rajković
Otvoren paviljon BiH u Veneciji

Venecija - Paviljon BiH otvoren je večeras na 55. venecijanskom bijenalu izložbom Mladena Miljanovića “Vrt uživanja”, u zgradi Palate Malipijero.

Izložbu je zvanično otvorio ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

- Umjetnost je ta koja ima snažan uticaj i mogućnost da govori o duhu vremena, društvenim pojavama i problemima, i to na jedan poseban način šaljuđi kroz umjetnička djela snažne poruke - rekao je Nović na otvaranju.

Na otvaranju je govorio i ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija, kao i kustos postavke Sarita Vujković.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Ljiljana Labović-Marinković rekla je da je ova izložba i odlazak na bijenale velika pobjeda.

- Dosanjali smo naš san - kazala je ona.

Izložba je otvorena u prisustvu brojnih ličnosti iz javnog i kulturnog života RS.

Mediji u Italiji ocijenili su da je Paviljon BiH prvi na listi onih koje treba posjetiti na bijenalu.

Nagrade bijenala biće objavljene u subotu, a žiriju predsjedava britanski kustos Džesika Morgan  iz Tejt galerije u Londonu.

Članovi žirija su i Sofija Hernandez Čong iz Meksika, Frančesko Manakorda iz Italije, Bisi Silva iz Nigerije i Ali Subotnik iz SAD.

Žiri će dodijeliti nagrade “Zlatni lav” za najbolji nacionalni paviljon i najboljeg umjetnika na međunarodnoj izložbi “Enciklopedijska palata”, kao i “Srebrnog lava” za obećavajućeg mladog umjetnika.

“Zlatnog lava” za životno djelo ove godine dobile su umjetnice Marija Lasnig iz Austrije i Mariza Merc iz Italije, na osnovu odluke Borda direktora bijenala u Veneciji.

Izložba Mladena Miljanovića rađena je  u produkciji Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Komesari izložbe su Sarita Vujković i Irfan Hošić, a pokrovitelji su Ministarstvo civilnih poslova BiH i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Prema riječima Miljanovića “Vrt uživanja” pozicionira nešto drugačije viđenje društva u kojem živimo.

Venecijansko bijenale traje od 1. juna do 23. novembra.

Na bijenalu se BiH pojavila prvi put poslije deset godina, a Miljanović je prvi predstavnik iz Banjaluke.

- Ova izložba već samim svojim nazivom, “Vrt uživanja”, pozicionira nešto drugačije viđenje. Mislim da mi uživamo jednako onoliko koliko patimo, možda čak i više - kazao je Miljanović.

Inicijativu za zvanično učešće BiH na ovoj velikoj, značajnoj i tradicionalnoj manifestaciji pokrenuo je Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske.

Ponuđeni model Muzeja savremene umjetnosti RS prihvatilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH.

- Paviljon se bavi idejom želja i nečega što ima svoj pluralizam i definiše ljepotu različitosti. Ljepota nečega je u jednom vrtu, a ne u jednom cvijetu. Motive za radove sam pronalazio svuda i kao gotove stvari (ready-made) uzimao iz stvarnosti, te ih samo kolažirao na poznati triptih renesansnog slikara Hijeronimusa Boša. Riječ je o triptihu koji ima gotovo identičan naziv kao paviljon BiH - rekao je Miljanović.

Najveća smotra

Venecijansko bijenale je najveća i najstarija smotra likovne umjetnosti na svijetu, pokrenuto je u devetnaestom vijeku, tačnije 1893. godine.

Bijenale je tokom brojnih godina svoga postojanja mijenjalo koncepcije, prilagođavajući se novom vremenu i promjenama u umjetnosti koje su sa njim dolazile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana