Otvoren legat porodice Čubrilović

Srna
Otvoren legat porodice Čubrilović

Gradiška - U Narodnoj biblioteci Gradiška danas je otvoren legat posvećen poznatoj gradiškoj porodici Čubrilović. Direktor Narodne biblioteke Snježana Miljković rakla je da legat, koji sadrži 204 monogradske publikacije i nešto manje serijskih publikacija i fotografija, nosi ime Vide Koprivice Čubrilović, sestre Vase i Veljka Čubrilovića.

"Sve knjige su poklon porodice Čubrilović gradiškoj biblioteci. Legat je već postojao, ali je većina knjiga izgorjela u požaru u Domu kulture u Gradišci, gdje se tada nalazila biblioteka. Sve knjige koje nisu uništene su sakupljene i ponovo je formiran legat", navela je Miljkovićeva.

Ona je istakla da je značaj legata, koji je otvoren povodom slave opštine Gradiška - Male Gospojine, u tome što su knjige poklon veoma poznate gradiške porodice Čubrilović, imajući u vidu učešće Vase i Veljka Čubrilovića u Sarajevskom atentatu na početku Prvog svjetskog rata.

Stručni saradnik za kulturu i sport u opštini Gradiška Duško Ivetić istakao je da su Čubrilovići jedna od najznačajniji gradiških porodica, koja je ostavila trag na ovim prostorima.

On je izarazio nadu da će legat Čubrilovića nastaviti svoj život u nekim boljim prostorijama koje opština Gradiška planira da obezbjedi za rad biblioteke.

Književnik Rado Dimitrijević rekao je da istorijat legata Čubrilovića počinje od 1996. godina, kada je kao direktor gradiške biblioteke uspostavio kontakt sa Veljkovom ćerkom Nadom koja je, kako kaže, bila oduševljana idejom da se osnuje legat.

"Svake godine poklanjali su od 100 do 200 novih knjiga biblioteci. Nažalost većina knjiga je završila u požaru Doma kulture koji je i sagrađen na mjestu gdje se nakada nalazila kuća porodice Čubrilović", naveo je Dimitrijević.

On je istakao da je razgovarao sa unukama Veljka Čubrilović, Verom i Jovankom, koje su izrazile spremnost da pomognu obnovu legata.

Otvaranju legata Čubrilovića u Narodnoj biblioteci prisustvovali su predstavnici kulturnih i obrazovnih ustanova sa područja Gradiške, a u programu su nastupali učenici gradiške Gimnazije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana