Otvoren Koral festival ruske muzike

Agencije
Otvoren Koral festival ruske muzike

Istočno Sarajevo - Zamjenik ruskog ambasadora u BiH Aleksej Kerestedžijanc otvorio je večeras u Istočnom Sarajevu Koral festival tokom kojeg će umjetnici iz Rusije, Srbije i BiH publici predstaviti dio ogromnog ruskog muzičkog blaga.


"Već je postala tradicija da se u više gradova Republike Srpske promoviše ruska kultura. Nedavno smo na Palama otvarali izložbu posvećenu ruskoj prozi i poeziji, a danas promovišemo muziku Rusije", rekao je Kerestedžijanc na sečanom otvaranju festivala u koncertnoj sali Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

On je izrazio nadu da će festival ruske muzike postati tradicionalan u Istočnom Sarajevu.

Festival ruske muzike, koji će trajati do 6. decembra, prvi put organizuju profesori Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, uz podršku domaćina festivala - Muzičke akademije i Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Umjetnički direktor Koral festivala Klaudija Krkotić istakla je da je riječ o jedinstvenom festivalu klasične muzike u Republici Srpskoj.

"Festival je značajan, jer publici želimo predstaviti najznačajnija djela ruskih kompozitora, a imamo goste iz Moskve pijaniste Elenu Tarasovu i Andreja Dubova", rekla je Krkotićeva.

Značaj festivala, kaže ona, ogleda se i u majstorskim kursevima koji su bitni za studente i učenike srednjih i osnovih muzičkih škola.

Publici u Istočnom Sarajevu večeras se predstavila proslavljena primadona beogradske opere Radmila Bakočević, poznati ruski pijanisti Elena Tarasova i Andrej Dubov, pijanistkinja iz Srbije Biljana Gorunović, kao i Vasilij Moisenko, gitarista iz Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana