Otvoren konkurs za festival "Uhvati film"

GS
Foto: GS

BANjALUKA - Konkurs za prijem filmova za Međunarodni filmski festival "Uhvati film", koji obuhvata projekcije domaćih i inostranih kratkometražnih filmova, otvoren je do 10. aprila, saopštili su organizatori.

Festival je međunarodnog karaktera i realizuje se u Novom Sadu, a zatim u Banjaluci, Rijeci i Kotoru sa ciljem promocije potencijala i izazova osoba sa invaliditetom (sa posebnim osvrtom na višestruko marginalizovane grupe) kroz tematski i umjetnički specifičnu selekciju filmova.

"Prijavljeni film, orginalan i inovativan, treba da ima minimum jednog aktera ili akterku osobu sa invaliditetom, ali invaliditet nužno ne mora da bude glavna tema. Tema invaliditeta da se pokazuje na nestereotipan, bez sažaljenja i nesenzacionalistički način, jer filmovi koji budu promovisali medicinski/humanitarni/religiozni model invalidnosti, odnosno stereotipe neće ući u selekciju. Pored toga, važno je da film pokazuje umjetničke kvalitete osoba sa invaliditetom (glumačke, rediteljske), donoseći umjetnički doživljaj. Pokretanjem tabu tema kroz film, prikazujući izazove, mijenjaju se perspektive i podstiču promjene koje utiču na rušenje predrasuda i mijenjanje svijesti javnosti. Tema invaliditeta jeste nešto što povezuje filmove, ali teme su o ljubavi, porodici, podršci" navode organizatori.

Detalji konkursa dostupni su na veb stranici www.uhvatifilm.org.

Festival će u Banjaluci biti održan od 12. do 14. oktobra, u Novom Sadu od 11. do 15. oktobra, a u Rijeci i Kotoru će biti održan u okviru Filmskih karavana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana