Otvoren Jahorina film festival

Srna
Otvoren Jahorina film festival

Pale - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević otvorio je večeras na Palama 10. Međunarodni festival dokumentarnog i kratkog igranog filma "Jahorina film festival", tokom kojeg će do 18. septembra biti prikazano 150 filmskih ostvarenja iz 35 zemalja, od kojih je 14 iz BiH.

"Organizatori žJahorina film festivalaž pripremili su bogat i zanimljiv program koji će, siguran sam, nadmašiti sva dosadašnja izdanja Festivala. Zahvaljujući ovoj manifestaciji Republika Srpska i grad Istočno Sarajevo u narednim danima biće stjecište filmskih radnika iz cijelog svijeta", rekao je Malešević na ceremoniji otvaranja.


On je izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja regionalnih ostvarenja u svim kategorijama jer je to potvrda da i na ovim prostorima jača filmska umjetnost.

Prema njegovim riječima, 150 filmova koji su svrstani u zvaničnu konkurenciju predstavlja nemjerljivo bogatstvo Festivala.

"Činjenica da su na ovaj festival pristigli i filmovi iz Berlina i Kana dovoljno govori o značaju ovog festivala. Filmski jezik je univerzalan i razumljiv svima i pred njim su sve razlike ništavne", poručio je Malešević.

Poput knjiga, istakao je on, filmovi otvaraju nove vidike i grade mostove saradnje među ljudima i narodima.

Direktor Festivala Mirko Despić zahavalio je generalnom pokrovitelju "Jahorina film festivala" predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, kao i resornim ministarstvima Srpske za pomoć i podršku u realizaciji 10. jubilarnog Festivala, te brojnim sponzorima i prijateljima Festivala.

"Dolazak autora iz Izraela, Irana ili SAD, kao i cijelog svijeta potvrda je pune međunarodne afirmacije našeg Festivala. Idemo dalje...", rekao je Despić.

Predsjednik žirija ekoloških i turističkih filmova ambasador Slovačke u BiH Jan Pšenica ocijenio je da je "Jahorina film festival" postao veliki i respektabilan festival međunarodnog i regionalnog značaja.

"Veoma sam obradovan visokim kvalitetom prispjelih filmova koji odražavaju ljubav ljudi prema prirodi, ali i strah od zagađenja vode i vazduha. I mi u Slovačkoj imamo sličan festival koji se bavi promocijom ekologije i zdravog života", rekao je Pšenica.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja, prikazan je film "Jadranka" autora Branka Lazića.

Selektor, dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci Luka Kecman od 970 prijavljenih filmova u zvaničnu selekciju izabrao je 150, i to 31 dokumentarni film, pet dokumentarnih televizijskih filmova, 37 kratkih igranih filmova, 15 eksperimentalnih, 24 animirana, šest studentskih, 16 ekoloških i 16 turističkih filmova.

Ovogodišnji festival ima dva žirija. Dokumentarne i kratke igrane filmove ocjenjivaće žiri u sastavu Dario Ćulum, profesor Akademije umjetnosti u Banjaluci, Osman Arslanagić, profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i Snježan Lalović, novinar i autor velikog broja filmova.

Ekološke i turističke filmove ocjenjivaće predsjednik oba žirija, ambasador Slovačke u BiH Jan Pšenica, novinar i autor iz Zagreba Darko Halapija i novinar iz Sarajeva Dževdet Tuzlić.

Autoru najboljeg filma biće dodijeljen "Gran pri festivala", a za najbolje filmove po kategorijama biće dodijeljen "Zlatni javor". Ista nagrada, bez obzira na kategoriju, biće dodijeljena i najboljem filmu iz BiH.

U pratećem dijelu programa biće realizovane kreativne radionice, okrugli stolovi, obilazak istorijskih i turističkih lokacija u BiH, te bogat kulturno-umjetnički program.

Generalni pokrovitelj Festivala je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a pokrovitelji su Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana