Otvoren filmski festival Prvi kadar

Srna
Otvoren filmski festival Prvi kadar

Istočno Sarajevo - U Istočnom Sarajevu večeras je otvoren Deveti međunarodni filmski festival "Prvi kadar", na kome će tokom sedam festivalskih dana biti prikazano 75 filmova iz 27 zemalja.

U ime ministra prosvjete i kulture Republike Srpske festival je otvorio stručni saradnik u resornom ministarstvu Dobrinka Maksimović, koja je istakla da Vlada, bez obzira na otežane uslove privređivanja u kojima se Srpska nalazi, kontinuirano podržava sve ozbiljno organizovane kulturne projekte, uključujući i Festival "Prvi kadar".


Festival je otvoren projekcijom dokumentarnog filma "U mraku", režisera Gorana Stankovića.

Početak ove kulturne manifestacije obilježen je i otvaranjem izložbe umjetničke fotografije Rajka Paštara, koji se predstavio projektom "Trenutak stvarnosti", čija je tema "Veličanstvenost životnog trenutka".

Na otvaranju Festivala, u okviru takmičarskog programa, premijerno je prikazan i kratki igrani film reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića "Đurđevak crveni", koji je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Jaroslavu u Rusiji, gdje je i nagrađen.

Riječ je o nepoznatoj istinitoj priči o nastanku jedne od najpopularnijih srpskih narodnih pjesama "Đurđevdan" tokom Drugog svjetskog rata od nepoznatog autora u vozu smrti na putu za koncentracioni logor Jasenovac.

Tokom ceremonije otvaranja Festivala, na osnovu odluke Savjeta Festivala, Plaketa "Filmska klapa za razvoj kinematografije u BiH" dodijeljena je "Sarajevo film festivalu" za doprinos u razvoju filmske umjetnosti BiH, afirmaciji domaćeg filmskog stvaralaštva i stvaralaštva na prostoru bivše Jugoslavije.

Plaketa za izuzetan doprinos i podršku festivalu "Prvi kadar", ali i razvoju kulture na području Istočnog Sarajeva u cjelini, dodijeljena je načelniku opštine Istočna Ilidža Predragu Kovaču.

Zahvaljujući se za nagradu, Kovač je rekao da mu je posebna čast što je Plaketu primio od istinskog kulturnog radnika, programskog direktora Festivala Vitomira Mitrića, koji se godinama bori da ljudi u ovom gradu žive bolje i dostojanstvenije.

U prepunoj sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo večeras su prikazani i kratki animirani film "Iskrenost" španskog autora Andrea Kasa Kese, te animirani film "Bijesan" Ilijana Velikova iz Bugarske.

Umjetnički direktor i selektor Festivala "Prvi kadar" Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je da je moto ovogodišnje manfestacije "Devet života", što na simboličan način označava devet uspješnih filmskih smotri.

Tokom narednih sedam festivalskih dana 75 filmova iz 27 zemalja, devet takmičarskih selekcija, radionica animiranog filma, DokMasterKlas, izložba umjetničke fotografije, edukativne i specijalne projekcije, bogat prateći program, kao i brojni gosti iz zemlje i inostranstva obilježiće Deveti međunarodni filmski festival "Prvi kadar - devet života".

U okviru edukativnog programa Festivala biće održan DokMasterKlas profesora Dragana Elčića, Radionica animiranog filma "Duša čovjeka" za učenike osnovnih i srednjih škola Istočnog Sarajeva i Kantona Sarajevo i članove Udruženja djece i omladine sa posebnim potrebama "Vratite nam osmijeh".

Predviđena je i specijalna projekcija obrazovnih filmova "Filmski čas sa velikanima", u okviru koje će biti premijerno prikazan dokumentarni film "Crnjanski", reditelja Danila Bećkovića.

Kao i prethodnih godina publika će, osim organizovanih posjeta, imati priliku da pogleda filmove takmičarskog i pratećeg programa Festivala i u večernjim projekcijama.

U okviru najnovijeg filmskog programa festivala "Veče laureata", koji je posvećen dobitnicima priznanja "Filmska klapa" za doprinos razvoju Festivala i filmske umjetnosti u BiH publici će predstaviti prošlogodišnji dobitnik nagrade reditelj Milovan Pandurević, direktor Kinoteke Republike Srpske.

Tokom večernjeg programa Festivala biće organizovana promocija filmskih festivala Balkan nju film fest /Banef/ i Šou festival iz Švedske.

U okviru promocije biće prikazan igrani film "Isceljenje" reditelja Ivana Jovića, koji je na prethodno održanom Banefu osvojio nagradu za najbolji film, kao i nagrade za najbolji igrani film i za najbolju epizodnu ulogu koja je pripala dječaku Nemanji Jeremiću, na prestižnom ruskom Filmskom festivalu "Zlatni vitez".

Osim takmičarskog programa, biće organizovana i specijalna projekcija Izbor filmova za štićenike Kazneno-popravnog zavoda Kula, projekcije animiranih filmova autora iz zemlje i svijeta.

U okviru dječijeg filmskog programa "Kids fest", najmlađi će pogledati dugometražni animirani film "Zašto /ni/sam pojeo svog tatu" francuskog reditelja Žamela Debiza, izbor iz svjetskih animiranih filmova i kratki igrani film "Kad bi ovce bile roze" Đurđije Radivojević iz Srbije.

Ove godine filmove će ocjenjivati dva žirija. Međunarodni žiri radiće u sastavu - predsjednik - režiser Dragan Elčić i članovi Jelena Mila, direktor Balkan nju film festivala iz Švedske i Dejan Dabić filmski kritičar iz Srbije.

Žiri za selekcije studentskih filmova čine predsjednik - režiser Ratko Orozović i članovi režiser Hadži-Aleksandar Đurović i Goran Štifanić, dizajner zvuka.

Generalni pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, sufinansijer je opština Istočna Ilidža, dok je generalni medijski pokrovitelj RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana