Otvoren Festival klasične i savremene muzike Boljšoj u Drvengradu

Priredila: Aleksandra Madžar
Otvoren Festival klasične i savremene muzike Boljšoj u Drvengradu

Drvengrad - Treći festival klasične i savremene muzike "Boljšoj" otvorio je u četvrtak uveče reditelj Emir Kusturica u Drvengradu na Mokroj gori.

Kusturica, koji je osnivač i idejni kreator festivala, istakao je da se na Mećavniku, na mjestu gdje je nekada bio samo usamljeni plast sijena, uz pomoć pokrovitelja ruske kompanije "Gaspromnjeft" ostvaruju mnogi snovi, koji su počeli filmovima, a nastavljaju se muzikom mladih ljudi.

- Kao čovjek koji se bavi filmom već dugi niz godina sjećam se šta je značilo kad se nađem blizu Nikite Mihalkova i drugih. To su bili najsrećniji trenuci mog umjetničkog sazrijevanja zato što sam se nalazio pored onih koji su svoje snove već ostvarili - istakao je Kusturica.

Dodao je da se, osim filmskih snova, ostvaruju i muzički snovi mladih umjetnika koji dolaze iz Srbije, Republike Srpske i Rusije na Mećavnik, gdje se govori o nečemu što današnji svijet zaboravlja, a to je upravo da vasiona i ljudi mogu živjeti u harmoniji izvan onoga što danas, nažalost, pokreće svijet, a to su vulgarne televizije, ratovi i sve što čini zlu stranu svijeta.

Zamjenik generalnog direktora "Gaspromnjefta" za korporativne komunikacije Aleksandar Dibalj zahvalio je Emiru Kusturicu što je omogućio da ruski muzičari nastupaju na festivalu i pozdravio sve učesnike, a posebno rusku djecu koja su prvi put na festivalu.

- Treću godinu mladi muzičari iz Republike Srpske i Rusije nastupaju na Mećavniku, a ove godine prvi put su došli mladi talenti iz Sibira sa područja gdje naša kompanija dobija naftu - rekao je Dibalj.

On je istakao da su Rusija i Srbija najbliže države i možda jedine u svijetu koje imaju bratsku vezu, podsjećajući da su zajedno učestvovale u oba svjetska rata i da su se uvijek borile za isto.

Na svečanom otvaranju učestvovali su članovi vokalnog ansambla "Aleluja" i mlade pijanistkinje Ksenija i Olga Davnis.

Solistički koncert održao je proslavljeni ruski pijanista Jurij Rozum, koji je u svojoj bogatoj karijeri dobio niz priznanja i nagrada sa eminentnih svjetskih takmičenja, kao i istaknuto priznanje Rusije za "Cijenjenog umjetnika ruskog naroda" i medalje Supreme Soviet.

Ovaj festival promoviše mlade muzičke talente Rusije i Srpske, a za festivalske nagrade - "zlatnu", "srebrnu" i "bronzanu matrjošku", u izvođenju klasičnih i savremenih ruskih kompozicija, takmičiće se 100 talentovanih mladih muzičara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana