Otvoren festival horova

Agencije
Otvoren festival horova

Bijeljina - Koncertom Hora "Srbadija" večeras su u Bijeljini otvorene tradicionalne Majske muzičke svečanosti na kojima će se u dva takmičarska dana nadmetati 33 hora iz zemalja regiona.Umjetnički direktor Festivala dirigent "Srbadije" Desanka Trakilović, naglasila je vrhunski kvalitet svih učesnika, izdvajajući čuveni beogradski hor "Lola" kojim diriguje Milovan Pančić kao muzički dragulj i poseban dar za bijeljinsku publiku.

Takmičenje horova na 12. festivalu biće održano u šest kategorija, dječiji horovi, ženski, muški, mješoviti, kamerni horovi i etno sastavi.

"Srbadija" je Srpsko crkveno pjevačko društvo i ovaj festival se vezuje za slavu manastira "Sveti Vasilije Ostroški" u Bijeljini gdje se liturgijom u nedjelju manifestacija završava.

Hor "Srbadija" naredne godine obilježava 115 godina postojanja, a danas okuplja 80 članova koji su stalno na sceni u Republici Srpskoj, Srbiji i zemljama regiona.

"Majske muzičke svečanosti" su u proteklih jedanaest godina okupile u Bijeljini više od 400 horova i 20.000 horskih pjevača iz Srbije, Bugarske, Ukrajine, Austrije, Njemačke, Grčke, Mađarske i BiH.

Podršku u organizaciji Festivala pružaju Srpska pravoslavna crkva, grad Bijeljina i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana