Učesnici likovno-ekološke kolonije u Srpcu poslali važnu poruku

Dejan Jovičić
Učesnici kolonije
Foto: D. Jovičić | Učesnici kolonije

SRBAC - Četrdeset akademskih slikara iz 13 zemalja učestvuje u jubilarnom 40. sazivu Likovno-ekološke kolonije „Bardača-Srbac“ koji je sinoć svečano otvoren u Domu kulture „Uglješa Kojadinović“ u Srpcu i trajaće do 9. jula kada će u Trening centru Prirodno-matematičkog fakulteta u Bardači biti organizovana završna izložba.

Direktor Centra za kulturu i sport Srbac Radovan Mitraković, rekao je da umjetnici drugu godinu zaredom stvaraju na temu „Spas planete Zemlje – Oaza Srbac“ a najvredniji radovi ući će u fundus kolonije koji broji oko 700 slika.

- Na prijedlog osnivača kolonije i predsjednika Umjetničkog savjeta, Rajka Petkovića, ovaj i prošlogodišnji saziv smo sastavili u jedan događaj okupljajući umjetnike iz cijelog svijeta koji upućuju zajednički apel za očuvanjem eko sistema naše planete i spasom rezervata Bardača čija životna sredina je značajno narušena u zadnjih desetak godina – rekao je Mitraković.

On dodaje da je troje slikara koji su bili najavljeni, spriječeno iz zdravstvenih i drugih razloga da dođu na koloniju, ali će učestvovati onlajn putem u njenom radu i poslaće slike na zadatu temu.

Mitraković kaže da su pokušali dovesti i jednu renomiranu umjetnicu iz Egipta, ali zbog problema sa vizom na kraju nije mogla potvrditi učešće.

- Ponosni smo što smo obezbijedili dolazak vrhunskih umjetnika koji su ostvarili značajne internacionalne uspjehe, a njihova iskustva će naročito značiti polaznicima škole slikanja koju smo ove godine izdigli na viši nivo jer će mladi talenti po prvi put raditi sa profesionalnim bojama i platnima – rekao je Mitraković.

Crnogorska umjetnica Jelena Vušurović kaže da je već godinama redovan učesnik bardačke kolonije i ističe da joj je čast što je izabrana za člana umjetničkog savjeta.

- Mi se svi ovdje osjećamo kao jedna velika porodica i to je ono što Bardaču izdvaja od drugih kolonija. Potrudićemo se da djela koja budemo stvarali govore umjesto nas i pošalju poruku da je ovakve prirodne dragulje potrebno sačuvati kako bi u njima mogla uživati i buduća pokoljenja – rekla je Vušurović.

Na otvaranju kolonije posjetioci su mogli pogledati radove akademskog slikara Dalibora Dade Ćetkovića iz Bara na njegovoj 23. samostalnoj izložbi.

- Slike pripadaju velikom ciklusu pod nazivom „Antares“ koji je nastao prije tri godine dok sam boravio u SAD-u. Predstavio sam samo jedan dio radova jer su ostale trenutno izložene u Smederevskoj Palanci i ovo je po prvi put u mojoj karijeri da paralelno organizujem dvije izložbe – rekao je Ćetković.

Na četrdesetom sazivu bardačke kolonije učestvuju akademski slikari iz Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Engleske, Italije, Turske, Švedske, Bugarske, Albanije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana