Otvoren 21. međunarodni sajam u organizaciji Glasa Srpske: Banjaluka odiše mirisom knjige

Aleksandra Madžar foto: A. Čavić
Otvoren 21. međunarodni sajam u organizaciji Glasa Srpske: Banjaluka odiše mirisom knjige

Banjaluka - Izlagači, čitaoci, organizatori i mnogobrojne ličnosti iz javnog i kulturnog života RS okupili su se i ove godine kako bi u svečanom tonu proslavili pisanu riječ i prisustvovali otvaranju 21. "Glasovog" Sajma knjige.

Vrata dvorane "Borik" u utorak uveče su i zvanično otvorena, septembar u našem gradu ponovo će mirisati na knjigu, a "Glasovo" književno putovanje svečanom besjedom je otvorio ugledni književnik Vladimir Kecmanović iz Beograda. Ističući koliko je kultura važna za opstanak i postojanje svakog naroda i podsjećajući da oni koji o tome treba da brinu, to najčešće ne rade, Kecmanović je podsjetio na anegdotu vezanu za Vinstona Čerčila i njegov stav prema kulturi.

- Kada su u britanskom parlamentu tražili od vlade da zbog troškova odbrane od njemačke agresije smanji budžet namenjen kulturi, tadašnji premijer Vinston Čerčil im je, kažu, odgovorio: "A, šta ćemo onda da branimo" - naglasio je Kecmanović i ovom anegdotom poslao jasnu poruku.

Nemoguće je bilo otvoriti smotru pisane riječi, a ne prisjetiti se velikana sa ovih prostora koji su obilježili srpsku književnost, istoriju i kulturu. Naglasio je da zemlja koja, između ostalih, baštini Petra Kočića i Branka Ćopića, Aleksu Šantića i Jovana Dučića, Vladimira i Svetozara Ćorovića, Dimitrija Mitrinovića i Atanasija Šolu, Ivu Andrića i Mešu Selimovića, Gojka Đogu i Emira Kusturicu ima potencijal da bude superiorna u odnosu na mnoge druge, veće i moćnije države.

- Da bi taj potencijal ostvarila, neophodno bi bilo da njeni gradovi, pre svih Banjaluka, postanu balkanski kulturni centri kakvi su, na primer, u daleko nepovoljnijim uslovima, bili Novi Sad i Mostar - istakao je Kecmanović.

Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

- I ovo ljeto u Banjaluci bilo je bogato kulturnim događajima, a kao kruna kulturnih manifestacija upravo je "Glasov" Sajam knjige - rekao je Gavranović.

Ove godine će prvi put u okviru "Glasovog" Sajma knjige biti održani i međunarodni književni susreti, koji su plod saradnje "Glasa" i Udruženja književnika RS. O značaju ove manifestacije, koja je okupila pisce iz Rusije, Njemačke, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Srpske, govorio je predsjednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić.

- Poželio bih svima razmjenu blagodatnih ideja koje ćemo utemeljiti na Prvim međunarodnim književnim susretima zasnovanih na energiji još nepotrošenih ideja - kazao je Andrić koji je otvorio međunarodne književne susrete.

Svečano otvaranje, na kojem je nastupila i džez pjevačica iz Banjaluke Natalija Havralenko, kao i svih godina dosad prenosila je Radio-televizija RS.

Sve do 19. septembra posjetioci će biti u prilici da posjete štandove velikih izdavačkih kuća poput "Lagune", "Derete", "Kreativnog centra", Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo i mnogih drugih iz BiH i inostranstva i da uz sajamske popuste kupe djela.

Otvaranju sajma prisustvovali su čelnici najvažnijih ustanova kulture: direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljilja Petrović-Zečić, direktor Dječijeg pozorišta RS Predrag Bjelošević, direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković, dekan Akademije umjetnosti Luka Kecman, banjalučki književnik Ranko Pavlović i njegov kolega koji živi na relaciji BiH - Srbija Stevan Tontić.

Vrata sajma biće otvorena svaki dan od 10 do 20 časova, a zavjesu će spustiti dodjela nagrada najboljim izlagačima. Ulaz na sajam i ove godine plaća se simbolično - jednu marku.

Program za srijedu

Posjetioci će u srjedu od 12 časova na štandu Udruženja književnika RS biti u prilici da prisustvuju promociji knjiga i autora među kojima su Radomir Andrić, Adam Puslojić, Mićo Cvijetić i Dejan Mastilović.

Od 17 časova svoja djela predstaviće pisci Risto Vasilevski iz Makedonije, Tendafil Vasiljev iz Bugarske, Adrijan Bodnaru iz Rumunije i Tatjana Bijelić iz RS.

Sjećanje na Petra Kočića

Svečano književno veče povodom obilježavanja stogodišnjice smrti Petra Kočića biće održano u srijedu  u 20 časova u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra.

Svi književnici koji su doputovali u Banjaluku na Međunarodne književne susrete odaće počast velikom srpskom piscu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana