Otvoren 20. jubilarni Glasov Sajam knjige u Banjaluci: Dani uživanja u magiji knjige

Aleksandra Madžar
Otvoren 20. jubilarni Glasov Sajam knjige u Banjaluci: Dani uživanja u magiji knjige

Banjaluka - Jubilarni 20. Sajam knjige u Banjaluci čiji je organizator "Glas Srpske" otvoren je dans u dvorani "Borik", a ljubitelji pisane riječi moći će do ponedjeljka uživati uz veliki broj naslova.

Svečanom besjedom najveći sajam knjiga u RS otvorio je književnik Dragan Velikić.

- U velikim književnim delima prebiva neprolazni oblik stvarnosti koji nam u životu često izmiče, jer stižemo kasno, toliko kasno da ono što tražimo ne prepoznajemo kad mu se približimo. Samo prostori koje smo kao čitaoci naseljavali, ostaju za čitav život pouzdana kopna na koja se uvek možemo vratiti. Jer, u literaturi stvarni svet stiče čvrstu kauzalnost koja je zbog razvučenosti svakodnevice u životu skrivena - istakao je Velikić.

On je podvukao da velika djela uvijek nanovo preslože život.

- I čitalac, nakon što je zaklopio knjigu koju je pročitao, poneće likove u stvarnost svakodnevice, dovršavaće njihove putanje izvan vremena i prostora omeđenih okvirom romana. I ne samo da će modelirati njihove sudbine prema parametrima vlastitog univerzuma, već će ti modeli upisani u talog čitaočevog iskustva na neki posredan način postati orijentiri jedne umetnošću nadograđene stvarnosti - besjedio je Velikić.

Inspirativna besjeda parala je vazduh, a riječi kao važne opomene podsjećale su na bezbroj razloga zašto se knjizi uvijek treba vraćati. Spoznao je to i veliki broj gostiju iz kulturnog, političkog i javnog života RS, koji su se okupili u "Boriku" kako bi uveličali početak književnog praznika.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović izrazio je zadovoljstvo zbog značajnog jubileja koji je doživio sajam.

- Već na početku se vidi odlična organizacija na kojoj čestitam "Glasu Srpske". Izdavačima i izlagačima želim lijep boravak u našem gradu, a ljubiteljima pisane riječi da uživaju u magiji koju može samo knjiga da prenese - rekao je Gavranović.

Na svečanom otvaranju sajma, koje je direktno prenosila Radio-televizija RS, nastupio je i bend "Intime" izvodeći pjesmu "Banjalučanka".

Jubilarno izdanje "Glasovog" sajma okupilo je više od 100 izlagača, koji su u Banjaluku stigli sa najnovijim izdanjima. Posjetioci će, kao što su godinama unazad navikli na "Glasovom" sajmu, biti u prilici da omiljene knjige kupe po sniženim cijenama, jer su izdavači pripremili specijalne sajamske popuste.

Vrata sajma biće otvorena od deset do 20 časova, a popularizaciji knjige pridružio se i organizator odredivši simboličnu cijenu ulaznice od jedne marke. Zavjesa na 20. izdanje Sajma knjige biće spuštena 21. septembra dodjelom nagrada najboljim izlagačima.

Promocije i druženje sa književnicima

Ljubitelji pisane riječi imaće priliku da prisustvuju brojnim promocijama koje će biti organizovane na štandovima izdavača. Kuriozitet promocija biće druženje sa književnicima među kojima su Dragan Velikić, Ljiljana Habjanović-Đurović, Miodrag Lazarević i drugi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana