Otvoren 16. Festival crteža i muzike

Srna
Otvoren 16. Festival crteža i muzike

PRIJEDOR - U Prijedoru je večeras otvoren 16. po redu Festival crteža i muzike, na kojem učestvuje 10 studenata i dva profesora kao mentori sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Ispred beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti u likovnom programu Festivala crteža i muzike učestvuju doktorand Jovana Stančić, a sa master studija Nikola Savić, Jovan Marović, Jovana Bojić, Kristina Nikolić, te mentor profesor Desimir Denić.


Denić je rekao da je do sada bio učesnik nekoliko ovakvih festivala i da je ponosan što je i ove godine došao u Prijedor cijeneći organizaciju ovog događaja i Prijedorčane kao dobre domaćine.

"Prijedor je možda grad slikara, ali i grad određene mikro kulture u Republici Srpskoj, što je njegova prednost", istakao je Denić.

Ispred Akademije umjetnosti Banjaluka učestvuju Maja Grabovica, Boban Ilinčić, Nataša Bubalo, Danilo Pauković, Omer Karadžić i mentor profesor Danko Brkić.

Prema tradiciji koja prati ovaj festival, učesnici stvaraju pred očima publike, a nakon nekoliko dana rada uslijediće izložba tih radova.

Vršilac dužnosti direktora Galerije "Sreten Stojanović" Boris Eremić pozvao je Prijedorčane da dođu i da se narednih dana druže sa umjetnicima.

"Suština ovog festivala je da je to otvoreni likovni studio i kombinacija muzike i slikarstva, mladosti i iskustva i jedna sinergija, koja će svima koji budu učestvovali donijeti neke lijepe uspomene i opravdati priču o Prijedoru kao gradu kulture i slikara", rekao je Eremić novinarima.

Festival je, osim predstavljanja učesnika, otvoren koncertom džez pijaniste Matije Dedića, kojem ovo nije bilo prvo gostovanje u Prijedoru, jer je sa ocem Arsenom Dedićem u istoj ovoj galeriji nastupio 2010. godine.

Izložba radova nastalih na ovom festivalu biće otvorena u četvrtak, 29. juna, a muzički dio programa upotpuniće svojim nastupom, operski pjevač iz Beograda Oliver Njego.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana