Otvoren 13. međunarodni festival pozorišta za djecu

Srna
Otvoren 13. međunarodni festival pozorišta za djecu

Banjaluka - U Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci večeras je otvoren 13. međunarodni festival pozorišta za djecu na kojem će u takmičarskom dijelu nastupiti deset teatara iz Italije, Mađarske, Bugarske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i BiH.

Festival je otvorio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, koji je istakao da Dječije pozorište predstavlja "ugaoni kamen u ukupnoj kulturi Srpske, a ovaj festival, po broju učesnika, a posebno inostranih gostiju, vrh međunarodne razmjene u domenu kulturnih dešavanja u Republici".

Mutabdžija je izrazio želju da se pozitivna energija Dječijeg pozorišta prenese i u druga mjesta Republike Srpske.

"Tada bi ovaj festival doživio punu satisfakciju, a to je da dah Banjaluke preselimo barem u okolne gradove i da druga djeca vide ovu magiju", rekao je Mutabdžija.

On je istakao da je resorno ministarstvo zadovoljno da rukovodioci institucija kulture Republike Srpske, svako u svom domenu, prave programe, bez obzira na tešku situaciju.

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Predrag Bjelošević rekao je da su na Festival došli lutkari iz sedam država, da u konkurenciji igra 10 teatara, dok će posjetioci moći da pogledaju i predstave Dječijeg pozorišta Srpske, koje nikad ne nastupa u konkurenciji sa svojim gostima.

Bjelošević je rekao da je Dječije pozorište Srpske i pored veoma teških uslova usljed katastrofalnih poplava uspjelo da u Banjaluku dovede veoma dobre i kvalitetne predstave.

On je naveo da su na festival došli teatri iz Venecije, Budimpešte, bugarskog grada Sliven, Ljubljane, Beograda, Niša, Subotice, Zrenjanina, Podgorice i Mostara.

"Festival je takmičarskog karaktera, uspjeli smo i ove godine da organizujemo jedan ozbiljan stručan međunarodni žiri koji će ocjenivati predstave i na kraju dodijeliti nagrade", rekao je Bjelošević.

On je rekao da će Dječije pozorište Srpske na festivalu izvesti predstavu "Guliver među liliputancima".

Festival je počeo predstavom "Matej, dječak sa guskama" Lutkarskog pozorišta iz Budimpešte.

Pokrovitelji festivala su Vlada Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture i grad Banjaluka.

Festival će trajati do 2. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana