Otvoren 12. "Demofest" u Banjaluci: Ovo su najvažnije informacije za posjetioce

Milanka Mitrić
Foto: T.Stanić

BANjALUKA - Poslije punih pet godina, regionalni muzički festival "Demofest" danas je otvoren u banjalučkom Domu omladine, gdje je najavljen večerašnji program, koji od 21 čas počinje na Tvrđavi Kastel, kao i glavne informacije za posjetioce.

Kapije Kastela biće otvorene već od 20 časova, a posjetioci na raspolaganju imaju dva ulaza na tvrđavu - od strane tržnice, i od strane Elektrotehničkog fakulteta. S jednom ulaznicom moguće je ući jednom, a oni koji imaju trodnevne ulaznice, treba da ih čuvaju, jer s njima mogu da uđu na svako festivalsko veče, i pomenute ulaznice se na poseban način skeniraju, odnosno, imaju tri koda za tri dana. Kada se kod za jedno veče skenira, više nije važeći.

Kada je riječ o kupovini pića na Kastelu, tokom trajanja festivala posjetioci će na posebnim mjestima moći da zamijene svoj novac za beskontaktne kartice, tačnije da ih dopune i koriste tokom trajanja festivala. Kartice je moguće preuzeti i dopuniti na "Top-up" blagajnama.

Prvo festivalsko veče rezervisano je za nastupe devet demo bendova, nakon čega će posjetioci moći da uživaju u nastupima bendova i izvođača kao što su "Morčiba", "Dub FX", M.O.R.T.", Hiljson Mandele, Sajsi MC, Tam i drugi. Direktorica festivala i marketinške agencije "Akvarijus", koja stoji iza "Demofesta", Brankica Janković rekla je da se raduju prilici što su stvoreni uslovi da "Demofest"  bude održan i ove godine.

- Što se mene tiče, smatram da je "Demofest" izvanredna prilika ne samo za nas kao organizatore, nego i za Grad Banjaluku, da pojača svoju turističku ponudu i unaprijedi kulturne funkcije u svakom smislu, jer pozornica oko "Demofesta" je široka - rekla je Jankovićeva.

Ona je dodala da su emocije povodom početka "Demofesta" najviše vezane za demo bendove.

- Mi smo potpuno jedinstveni u tom smislu, u odnosu na druge festivale u regionu, zato što se mi bavimo njima, potpuno smo posvećeni njima. Tako je od prvog dana, mi ih dočekujemo, borave i smješteni su na istim mjestima gdje su smještene velike zvijezde, imaju svoje domaćine, nastupaju na velikoj bini. Mnogi od bendova, kao što je "M.O.R.T", koji su postali regionalne zvijezde, upravo su krenuli s ove pozornice - kazala je Jankovićeva.

Nakon pet godina pauze, na ovogodišnje izdanje prijavljeno je 358 demo bendova, a njih ukupno 18 će nastupiti na dvije festivalske večeri, dok će finalisti nastupiti u subotu, posljednje večeri festivala.

- Mislili smo da scena pada, da ih neće biti toliko. No, bendovi koje smo izabrali su odlični. Recimo, prvih pet bendova na toj listi izabranih su bili prvih pet bendova svim članovima žirija, tako da, u tom smislu očekujemo jedno od najkvalitetnijih izdanja - objasnila je ona.

Gradski menadžer grada Banjaluka, Bojan Kresojević, na pres konferenciji povodom otvaranja 12. po redu "Demofesta" rekao je da je kao predstavnik Grada Banjaluka i kao građanin Banjaluke ponosan što se "Demofest" vratio u Banjaluku.

- Ono što želimo da poručimo svima koji su došli u Banjaluku je da uživaju u gradu hladnog Vrbasa i toplih domaćina - kazao je Kresojević.

Podršku festivalu svojim pokroviteljstvom pružile su kompanije "m:tel" i "Karlsberg", Grad Banjaluka, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te brojni drugi.

"Demofest" će trajati do subote naveče, kada će biti dodijeljene nagrade najboljim bendovima. Detaljan revijalni i prateći program dostupan je na zvaničnom sajtu festivala https://www.demofest.ba/, kao i na "Instagram" i "Fejsbuk" profilima festivala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana