Otvaranje trećeg Apartmana u Kordunaškoj ulici u Banjaluci: Buđenje savremene umjetnosti

Aleksandra Madžar
Otvaranje trećeg Apartmana u Kordunaškoj ulici u Banjaluci: Buđenje savremene umjetnosti

Banjaluka - Ovog puta koncept izložbe koncentrisan je na radove u mediju savremenog crteža, kojima će se publici predstaviti Davor Paponja, Nikola Kekerović i Viktorija Banda. Ono što je specifično za svakog od izlagača na trećem "Apartmanu", jeste njihov različit pristup realizaciji crteža u istom mediju.

Ispričala je ovo za "Glas Srpske" akademski slikar Saša Tatić, jedan od organizatora ovog događaja, najavljujući treću izložbu "Apartman" koja će biti otvorena večeras u 19 časova u stanu u Kordunaškoj ulici broj 22 u Banjaluci.

Otvarajući vrata još jednog stana, umjetnici otvaraju vrata savremene umjetničke scene i na jedinstven način posjetiocima predstavljaju mlade umjetnike.

- Produkujući svoje crteže, Davor koristi nekoliko faza u njihovom građenju, te se u njegovom pristupu može primijetiti prožimanje različitih medija koji svojom interakcijom stvaraju novu dimenziju crteža kao finalnog produkta, a ovim putem predstaviće se crtežima iz ciklusa "Dvojina" - objasnila je Saša.

Svi koji se nađu u prostoru "Apartmana" postaće na neki način dio ove umjetničke priče, jer će Nikola Kekerović svojom akcijom uključiti čitav izložbeni prostor u svoj crtež.

- Za razliku od njih, Viktorija kroz svoj rad pažljivo analizira i kombinuje različite motive iz prirode, te multiplicirajući suptilne elemente mikrokosmosa ističe njihovu ljepotu na velikim formatima papira - najavljuje Tatićeva.

Cilj projekta/izložbe "Apartman" i dalje ostaje nepromjenljiv.

- Svojim angažovanjem nastavljamo da utičemo na savremenu umjetničku scenu u okolini, ali i šire. Prve tri izložbe organizovane su u Banjaluci, ali plan je da svoj uticaj proširimo i na druge gradove i regije. "Apartman" je za sada još uvijek mali projekat, ali sa velikim ciljevima. Iako smo za sada svoje djelovanje predstavili kroz izložbe, u planu nam je da organizujemo i različite projekcije, diskusije i prezentacije u kojima bi i dalje publika mogla aktivno da učestvuje i na taj način se što bolje upozna sa savremenom umjetničkom scenom - naglasila je mlada umjetnica.

Podizanje svijesti o umjetnosti

- Podrška na koju smo naišli u proteklih godinu od predstavljanja samog projekta kroz prvi "Apartman" svaki put postaje sve veća. Posjetioci svojim prisustvom isprate svaku izložbu i uvijek dobijamo novu ponudu prostora za održavanje projekta. Podizanju svijesti o umjetnosti, vrijednostima i njenoj svrsi trebalo bi težiti. Radimo polako, ali sigurno. Planiramo i jedan događaj sa sarajevskim umjetnicima koji bi se održao u proljeće - rekla je akademski slikar Mila Panić, takođe jedan od organizatora projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana