Otvaranje Spomen-kuće Milice Babić Andrić u fokusu drugog festivala “Milica”

Ilijana Božić
Otvaranje Spomen-kuće Milice Babić Andrić u fokusu drugog festivala “Milica”

BANjALUKA - Njeno ime pisalo je na skoro svakom plakatu velikih predstava koje su tokom prošlog vijeka radili teatri u regionu. Tri decenije njenog rada u Narodnom pozorištu u Beogradu obilježilo je oko 300 premijera.

Ona je prva srpska školovana kostimografkinja Milica Babić Andrić, a njoj u čast u ponedjeljak počinje drugi festival “Milica” u Šamcu, njenom rodnom gradu. Publici će na početku festivala biti prikazan kratokometražni film o njoj, njenom životu i radu, ali i o zajedničkom životu sa srpskim nobelovcem Ivom Andrićem. Riječ je o autorskom filmu Gorana Nikića iz Centra za kulturu Šamac.

Govoreći o programu ove manifestacije direktorica Kulturnog centra Šamac Milanka Blagojević istakla je za “Glas Srpske” da su gosti ovogodišnjeg festivala predstavnici Zavičajnog muzeja Travnik.

- Ispred muzeja publici će se prvo predstaviti kustos Rodne kuće “Ivo Andrić” gospodin Enes Škrgo, koji će sa mnom razgovarati o nobelovcu Ivi Andriću, a nakon toga pogledaćemo scenski kolaž o Andriću “Sve moje iz Bosne” koji izvodi akademski glumac Matej Baškarad - najavila je ona.

Dodala je da se kroz ovaj scenski kolaž interpretiraju fragmenti književnih djela koja je Andrić posvetio Bosni i gradovima u kojima se formirao kao umjetnik - “Travnička hronika”, “Staze”, “Jedan pogled na Sarajevo”, “Čaša”. Autor scenskog kolaža je Enes Škrgo, a produkcija pripada Zavičajnom muzeju Travnik. Ovaj dio programa počeće u ponedjeljak, od 19 časova, u kino sali Centra za kulturu Šamac.

Drugi festivalski dan obilježiće svečano otvaranje Spomen-kuće Milice Babić Andrić koje će početi u 14 časova.

- U projekat opremanja i otvaranja spomen-kuće Milice Babić Andrić uloženi su ogromni napori. Posao realizacije projekta krenuo je prije dvije godine kada smo se odlučili na pokretanje festivala. Tada smo počeli sa prikupljanjem, danas već značajne, arhivske građe i ostvarivanjem saradnje sa ustanovama kulture iz regiona. Ovo je bio temelj i osnova za otvaranje spomen-kuće - objasnila je Blagojevićeva.

Naglasila je da je opremanje i otvaranje spomen-kuće iziskivalo ogroman trud i zalaganje.

- Prije početka radova, kao prioritet, nametnulo se osmišljavanje kvalitetne koncepcije muzejskog prostora kako bi se na najbolji način iskoristila postojeća arhivska građa, vodeći računa da bude jasno predstavljena i približena posjetiocu spomen-kuće. Prilikom opremanja realizovani su infrastrukturni radovi na objektu, ugradnja adekvatne rasvjete, izrada replike pozorišnih kostima, štampa i montaža arhivske građe, izrada namještaja, opremanje multimedijalne prostorije i drugi manji radovi - rekla je Blagojevićeva.

Dodala je da za opštinu Šamac otvaranje spomen-kuće ima veliki značaj, te da Šamac kao mala opština raspolaže sa znatno smanjenim logističkim kapacitetima za razliku od nekih većih opština te je posao otvaranja spomen-kuće bio utoliko i teži.

Školovanje

Milica Babić Andrić rođena je u trgovačkoj porodici kao kćerka Stevana i Zorke Babić 2. septembra 1909. u Bosanskom  Šamcu. Školovala se u Beču na Školi za primijenjenu umjetnost. Praksu je završila u Parizu, u fabrici tkanina “Rodije”. Bila je na umjetničkom usavršavanju u Berlinu od juna 1939. do maja 1941. Tada je bila i modni dopisnik “Politike”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana