Otvaranje izložbe Katarine Aćimović: Heklanje kao osnova umjetničke vizije

Rajko Vuković
Otvaranje izložbe Katarine Aćimović: Heklanje kao osnova umjetničke vizije

BANjALUKA - Akademska slikarka Katarina Aćimović sutra će otvoriti izložbu “Riba” u Banskom dvoru u salonu bana Tise Milosavljevića, sa početkom od 19 časova.

Talentovana slikarka rekla je o konceptu izložbe da je u pitanju umjetnički rad predstavljen kao neka vrsta istraživanja porodičnog nasljeđa i pozicije žene u svijetu umjetnosti.

- Počevši od lične priče, od veza, kojim se bavila moja majka, gradim ovu izložbu postavljajući pitanja o značaju nasljeđa u njenom stvaralaštvu, o tome šta vez predstavlja u savremenoj umjetnosti, ulazeći i u domen pitanja pozicije žene u umjetničkom svijetu.  Vez dugo vremena percipiran kao ženski zanat, prostor ženske razonode, vremenom postaje dio umjetničkog izraza, našavši svoje mjesto i u stvaralaštvu mnogih savremenih umjetnica. Putem ženskog nasljeđa, predstavljajući svoj umjetnički rad kroz vez, nadograđujem svoj umjetnički izražaj premještajući umjetnost u prostor, u vidu tapiserije - rekla je Aćimovićeva.

Mlada slikarka rodom iz Zvornika ističe da svoja umjetnička izražavanja artikuliše koristeći crtež, slikarstvo i instalaciju, dajući akcenat na heklanje koje joj je poslužilo kao ključna inspiracija za njenu izložbu o kojoj se mnogo govori.

- Postavljajući polazište svog umjetničkog rada u okvir porodičnog nasljeđa, počevši od motiva ribe, koji za mene predstavlja simbol žene, svoja umjetnička istraživanja dalje artikulišem i izražavam koristeći crtež, slikarstvo i instalaciju. Heklanje kao glavna inspiracija u mom slučaju je otrgnuto iz tradicionalnog okvira i predstavljam ga u novom svjetlu, obogaćeno sopstvenim senzibilitetom i umjetničkom vizijom. Koristeći različite likovne izraze, poigravam se sa mogućnostima koje nam takav vid umjetničkog nasljeđa pruža, ispitujući njegove mogućnosti kroz različite medije, dekonstruišući i njegovo tradicionalno poimanje, istovremeno obogaćujući svoj umjetnički izraz - rekla Aćimovićeva.

A blue jacket on a blue backgroundDescription automatically generated

Talentovana slikarka je posebno naglasila da izdvaja eksperiment “Revitalizacija” sa kojim izlazi iz vlastitih umjetničkih okvira.

- Posveta majci i ujedno posebna cjelina izložbe izdvaja se rad “Revitalizacija”, nastao od majčinih hekli, od kojih stvaram novi umjetnički rad-blejzer. Ovim radom izlazim i iz vlastitih umjetničkih okvira, stvarajući odjevni predmet, čim ovaj umjetnički eksperiment uvodim u polje mode, ali zadržavajući se na pitanju uticaja tradicije na savremeno vizuelno stvaralaštvo. Svoj primjer koristim kao studiju slučaja za preispitivanje uloge tradicije u umjetnosti, a izabravši heklanje, svojevrsan ženski zanat kao osnovno polazište, sprovodim i pitanje uloge žena i njihov doprinos svijetu umjetnosti - rekla je Aćimovićeva.

Radovi slikarke Katarine Aćimović dobro su primljeni od strane stručne kritike, a potvrda za to jesu mnogobrojne nagrade i odlične reakcije likovne javnosti. U pitanju su radovi koji su po mnogo čemu specifični te su mahom realizovani u različitim tehnikama kao što su ulje na platnu, akril na platnu, zatim akvarel, olovke u boji, uljani pastel na papiru i na kraju, vez na platnu.

Biografija

Katarina Aćimović rođena je 1999. u Zvorniku, a srednju Ekonomsku školu završila je u Loznici 2018. godine. Diplomirala je u klasi profesorice Jelene Karišik, na smjeru slikarstvo na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci 2022. godine. Godine 2023. završila je master studije u klasi profesorice Biljane Đurđević, na smjeru slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i učesnica na mnogobrojnim kolektivnim izložbama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana