Otvaranje filmskog kampusa na Palama 10. oktobra

Srna
Otvaranje filmskog kampusa na Palama 10. oktobra

Pale - Ovogodišnji "Filmski kampus", koji Kinoteka Republike Srpske organizuje od 10. do 15. oktobra, tradicionalno će biti otvoren na Palama, dok će najveći dio programa za studente, odnosno predavanja, master-klas, specijalne filmske projekcije i radionice biti održani u Andrićgradu.

Iz Kinoteke Republike Srpske saopšteno je da će u Andrićgradu učestvovati tridesetak studenata iz Repubike Srpske, Srbije i Crne Gore, te istaknuti filmski umjetnici, profesori filmskih akademija, istoričari filma i filmski arhivisti.


U prisustvu brojnih gostiju, "Kampus" će svečano biti otvoren u Kulturnom centru Pale 10. oktobra u 19.00 časova.

Nakon svečanog otvaranja premijerno će biti prikazan višestruko nagrađivani film "Ničije dete" scenariste i reditelja Vuka Ršumovića, koji će prisustvovati premijernom prikazivanju filma i biti jedan od učesnika edukativnog programa "Kampusa", a ulaz za publiku je slobodan.

Učesnici "Filmskog kampusa" - studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, provešće od 11. do 15. oktobra u Andrićgradu.

Tokom programa u Adnrićgradu studenti će u neposrednom kontaktu sa dokazanim filmskim stvaraocima, iskusnim pedagozima i istraživačima filma imati priliku za sticanje novih znanja i iskustava te međusobno druženje.

Prije odlaska u Andrićgrad, učesnici "Filmskog kampusa" posjetiće Filmski arhiv Kinoteke Republike Srpske na Palama, gdje će im biti predstavljen rad ove republičke ustanove kulture i sadržaji filmskog arhiva.

Generalni pokrovitelj "Filmskog kampusa" je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a medijski pokrovitelj je Radio-televizija Republike Srpske.

Program su podržali Andrićgrad, Jugoslovenska kinoteka Beograd, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje, Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te brojni filmski umjetnici. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana