Otkrivena spomen-ploča Momi Kaporu

Agencije
Otkrivena spomen-ploča Momi Kaporu

Beograd - Spomen-ploča piscu i slikaru Momi Kaporu otkrivena je 7. septembra na kući u kojoj je stanovao, u Nebojšinoj ulici u Beogradu.

Postavljanje spomen-ploče dio je festivala “Momin krug”, koji je u čast umjetnika organizovala fondacija koja nosi njegovo ime.

“Momin krug” započet je juče kod skulpture “Dafne” na Adi Ciganliji, a danas su Kaporovi prijatelji, poštavaoci i novinari nakon otkrivanje spomen ploče krenuli u obilazak mjesta u Beogradu koje je umjetnik volio.

Spomen-ploču otkrili su predsjednica Zadužbine “Momo Kapor” Ljiljana Kapor i predsjednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović.

Ljiljana Kapor zahvalila je opštini Vračar i navela da je Momo sa devet godina došao u Beograd, a da je posljednjih 15 godina živio u kući na Neimaru.

“Ne postoji niko ko je bolje pisao, lepše crtao i više voleo Beograd od Mome Kapora”, rekla je spisateljica Mirjana Bobić Mojsilović.

Predsjednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović ocijenio je da je “Momin krug” od izuzetnog značaja za grad, jer podseća na odnos i ljubav koju je Kapor gajio prema Beogradu.

“Festival 'Momin krug' nas svake godine podsjeti na šarm, umijeće, talenat i naklonost Mome Kapora prema Beogradu i Beograđanima”, rekao je Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, Momo Kapor je jedan od simbola grada.

“Momo Kapor je voleo Beograd i Beograđane, on mu je davao energiju i svoj lični šarm je pretočio u beogradski. I Beograd je voleo njega i ponosi se njime”, rekao je Kuzmanović.

Slikar i pisac Momo Kapor umro je 2010. godine. Objavio je više od četrdeset knjiga, među kojima su najpoznatije “Foliranti”, “Provincijalac”, “Ada”, “Una”, “Od sedam do tri”, “Beleške jedne Ane”, “Hronika izgubljenog grada”. Autor je velikog broja dokumentarnih filmova i televizijskih emisija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana