Otkrivena nepoznata slika Save Šumanovića

Tanjug
Otkrivena nepoznata slika Save Šumanovića

Nepoznata slika, akt “Kupacica”, djelo Save Šumanovića, koje se od 1927. godine nalazi u muzeju “Ežen Buden” u Francuskoj, otkrivena je poslije 85 godina.

Naša javnost sada može da vidi ovo umjetnicko djelo, koje je francuska vlada najvjerovatnije otkupila na Jesenjem salonu 1926 i proslijedila je muzelu u Onfleru, prenosi “Politika”.

Priču o otkriću “Kupačice” i fotografije te slike proslijedio je Galeriji slika “Sava Šumanović”,stalni saradnik galerije iz Francuske Vukadin Milašinović.

“Politika” navodi i da saznanje da se u muzeju “Ežena Budena” u Onfleru još od 1927. godine nalazi jedna Šumanovićeva slika predstavlja veoma značajno otkriće za našu nacionalnu istoriju umjetnosti.

Dosadašnja saznanja o životu i radu u Parizu jednog od najznačajnijih srpskih umjetnika prve polovine dvadesetog vijeka, počivala su na šturoj priči o otkupu jedne slike s Jesenjeg salona 1926. godine i autobiografskog teksta koji je umjetnik napisao kao predgovor kataloga svoje posljednje samostalne izložbe u Beogradu 1939, podsjeća beogradski list.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana