Otkrivena još jedna rimska građevina u Skelanima kod Srebrenice

Krstina Ćirković
Otkrivena još jedna rimska građevina u Skelanima kod Srebrenice

Skelani - U Skelanima kod Srebrenice završena su jednomjesečna arheološka istraživanja na lokalitetu Zadružni dom, gdje su pored prošle godine otkrivenih ostataka rimske građevine sa mozaicima, otkriveni ostaci još jedne velike građevine sa ekskluzivnim i luksuznim mozaicima.

Direktor Arheološkog muzeja "Rimski municipijum" Svjetlana Marković rekla je da će ovaj projekat, za koji je Vlada Republike Srpske obezbijedila iz razvojnog programa 142.000 maraka, biti završen do sredine oktobra, do kada je planirana konzervacija otkrivenih arheoloških ostataka iz Rimskog doba.

- Tokom prošlogodišnjih iskopavanja na ovom lokalitetu je istraženo oko 900, a ove godine oko 300 metara kvadratnih, na kojima se obavlja konzervacija otkrivenih ostataka rimske građevine i podnih mozaika - rekla je Markovićeva.

Arheolog Ivana Grujić, koja je vođa ovog projekta, kaže da građevina, koja je ove godine otkrivena, potvrđuje da je na tom mjestu postojala važna javna ustanova i da se najvjerovatnije radi o građevini za javnu upravu.

- Ona je izgrađena u vrijeme kada je municipijum bio ekonomski stabilan i jak. Ovo je u rimskom periodu bio jedan od najznačajnijih prostora na teritoriji sadašnje Republike Srpske, a tadašnje provincije Dalmacije - istakla je Grujićeva i dodala da su Skelani bili posebno važni u rimskom periodu, jer se na tim prostorima nalazio granični prelaz i upravni aparat istočnodrinske oblasti.

Profesor arheologije Ljubica Srdić iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa podsjetila je da je arheološki lokalitet u Skelanima proglašen kompleksom od izuzetnog značaja za Srpsku.

Saglasnost za projekat arheoloških istraživanja na području Skelana dalo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sredstva je obezbijedilo Ministarstvo finansija iz razvojnog programa Srpske.

Zaštitu i konzervaciju lokaliteta na kojem su obavljena iskopavanja u okviru druge faze projekta obavljaju stručnjaci iz Centralnog instituta za konzervaciju iz Beograda.

Podsjetimo da je tokom prošlogodišnjih istraživanja na lokalitetu Zadružnog doma otkrivena znatno veća površina ostataka iz rimskog doba nego što se pretpostavljalo. Tada je sistematski istražena rimska vila, čiji su zidovi rekonstruisani i zaštićeni u visini do metra. Na tom lokalitetu pronađeni su mozaici na površini oko 100 metara kvadratnih.

Spajanje sa Andrićgradom

Član naučnog tima u ovom projektu Radomir Pavlović ocijenio je da su otkriveni arheološki ostaci iz rimskog doba veoma važni za ekonomski i turistički razvoj Srebrenice i skelanskog kraja.

- Cilj nam je da spojimo Rimski grad u Skelanima sa Andrićgradom, između kojih bi se nalazio nacionalni park, rekao je Pavlović i ocijenio da bi to bilo značajno za razvoj ovog kraja i cijele Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana