Otkriven pseudonim Bore Čorbe pod kojim je pisao narodnjake

GS
Otkriven pseudonim Bore Čorbe pod kojim je pisao narodnjake

BEOGRAD - Nedavno preminuli rok muzičar Bora Đorđević (72), osim što je pisao tekstove za svoje albume i kolege iz istog muzičkog pravca, napisao je mnogo hitova koje su otpjevali narodnjaci.

Stideći se što zadire u narodnjački resor, te tekstove je potpisivao imenom svoje, sada već preminule supruge Dragane, žene iz prvog braka.

Novokomponovana pjesma, koja je svojevremeno bila veliki hit "Nek me ne zaborave djevojke sa Morave", potekla je iz pera frontmena Riblje čorbe. Nju je otpjevao Čačanin Srećko Jovović, koji je 1989. godine nastradao u stravičnoj nesreći na Ibarskoj magistrali.

Pjevač kratkog vijeka i vječitih hitova je ovu numeru 1986. godine snimio za tadašnji Diskos, a kao autori pjesme navedeni su Dragana Ivić i Mila Janković. Dragana Ivić je ime njegove prve supruge, odnosno pseudonim pod kojim je Bora proslavio brojne narodnjake.

Među njima je i pjesma "Stani malo kafanski sviraču", koju su izveli mnogi muzičari, a sastav "Spomneri" u originalnoj verziji. U toj pjesmi Bora najbolje opisuje naličje života ljudi koji žive od muzičkog dinara.

I pjesma Šabana Šaulića "Preskočiću tarabu i jarak", odnosno "Prikrašću se tebi pod prozore", dio je pjesničkog opusa Bore Čorbe. Šaban je ovu pjesmu snimio 1985. godine za Jugodisk, piše Kurir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana