Otkriven čovjek po kome je stvoren lik Hanibala Lektora

Agencije
Otkriven čovjek po kome je stvoren lik Hanibala Lektora

Tomas Haris, tvorac jednog od najupečatljivijih negativaca u istoriji književnosti i kinematografije Hanibala Lektora, otkrio je ime čovjeka koji mu je poslužio kao inspiracija za ovaj jezivi lik.

Proračunata inteligencija i morbidna sklonost ka nasilju kanibala i serijskog ubice Hanibala Lektora, koga u filmu “Kad jaganjci utihnu” briljantno glumi Entoni Hopkins, godinama fascinira publiku.

Nagađanja o tome ko je poslužio kao inspiracija za njegov lik pojavila su se od trenutka kada su se se čitaoci 1981. godine prvi put susreli sa njim u romanu “Crveni zmaj”, povučenog pisca Tomasa Harisa.

Poslije mnogo godina, Haris je odlučio da otkrije pravu istinu o tome ko stoji iza popularnog lika, od koga generacije gledalaca podilazi jeza.

Kao 23-godišnji novinar, šezdesetih godina došao je u Državni zatvor “Nuevo Leon” u Montereju (Meksiko) da bi intervjuisao Dajksa Eskjua Simonsa, bivšeg mentalnog bolesnika osuđenog na smrt zbog ubistva troje ljudi. Tom prilikom je upoznao ljekara i ubicu “doktora Salazara”. 

“Dr Salazar” je navodno spasao život Simonsu pošto je ranjen u pokušaju bjekstva iz zatvora godinu dana ranije. 

U predgovoru izdanja knjige “Kad jaganjci utihnu”, objavljenom povodom 25. godišnjice filma, Haris opisuje kako ga je čuvar upoznao sa doktorom ubicom da bi sa njime razgovarao o tome kako je izliječio rane Simonsu. Iako ga naziva “Dr Salazar”, Haris ističe da to nije njegovo pravo ime.  

On piše i kako je razgovor naglo poprimio mračan karakter kada je ljekar počeo da ga ispituje o Simonsovom unakaženom izgledu, načinima mučenja i ubicinim žrtvama. 

Tek kada je Haris izašao iz ordinacije, Haris je saznao pravu istinu o dr Salazaru. Kako mu je objasnio direktor zatvora, i on sam je bio ubica. “Nikada neće napustiti ovo mjesto. On je lud”, rekao mu je čuvar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana